Енергетска санација стамбених зграда могла би да буде завршена за три године

Конкурс Министарства рударства и енергетике за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова затворен је у петак, 21. маја. Позив на конкурс односио се искључиво на јединице локалне самоуправе, па ће тако свака општина која је конкурисала за ову намену моћи да добије одређена средства.

Имајући у виду да је ово пилот пројекат, према најавама из ресорног министарства, у наредним фазама средства би требало да буду далеко већа него што су сада, што кореспондира и са речима председника Општине Ћуприја Јовице Антића.

„Сигурно је да ове године нећемо моћи свим грађанима да изађемо у сусрет у погледу замене столарије, ложишта или код изолације стамбених објеката. Ми ћемо свакако да обезбедимо наш део средстава али не бих желео да доведемо у заблуду грађане како ће жеље и потребе свих да буду задовољене, и то још ове године“, истакао је председник Антић.

И сама министарка Зорана Михајловић недавно је изјавила како верује да „у наредне три године тај посао може да се заврши“, процењујући да ће, после завршене свеобухватне енергетске санације стамбених зграда, рачуни за грађане да буду за 15 до 20 одсто нижи него данас.