ОТВОРЕНИ 39. „МАТИЋЕВИ ДАНИ“

Завеса на 39. „Матићевим данима“ традиционално је подигнута у библиотеци која носи његово име. У нешто другачијим условима , дефинисаним „корона“ правилима једну од најзначајнијих културних манифестација у земљи отворила је Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке „Душан Матић“.

У  уметничком делу програма учестовали су ученици ћупријске гимназије казивајући Матићеве стихове на српском и француском језику, а  уметничком музиком  обогатили сопран Јелена Станојевић –Качавенда и баритон Предраг Качавенда.

Први дан“Матићевих дана“ окончан је предавањем“ Супруга, муза,уметник“ професорке Миланке Тодић о улози жене у српском надреализму, односно о супругама  родоначелника надреализма у Србији, Марка Ристића, Душана Матића и Александра Вуча, које су и саме оставиле значајан траг у надреалној уметности.

Овогодишња манифестација ће се, као и претходне, по традицији окончати 13. септембра, на дан рођења великог уметника, доделом „ Матићевог шала“, једне од најпрестижнијих награда у свету поетског стваралаштва.