Посебност Ћуприје

Ћуприја је позната по својој богатој историји, по својим мостовима – што се јасно да закључити и из самог њеног имена; позната је и по изванредним атлетичарима, по академицима, људима као што су Драгослав Михаиловић и Душан Матић, али јој ноту уникатности много даље од граница Републике Србије даје само једна институција: Школа за музичке таленте.

Фактографија каже да је Школа за музичке таленте у Ћуприји основана 1973. године и да ова јединствена установа, кроз интензиван десетогодишњи програм, има за циљ да музички надарену децу образује у професионалне музичаре. Иначе, млади таленти у току целог школовања живе у интернату, који је интегрални део школског објекта.

По сличном концепту раде само још две педагошке установе на свету: Централна музичка школа у Москви и Школа „Јехуди Мењухин“ у Лондону.

Данас у Школи за музичке таленте у Ћуприји кажу да им је циљ да едукују и младе таленте из земаља региона, и да се на тај начин школа враћа првобитној замисли њених идејних твораца – професора Лазара Марјановића и Јована Ракића, који су школу основали за подручје целе бивше Југославије. Остаће записано да је у тренутку када је 2018. Школа за музичке таленте у Ћуприји славила 45 година постојања, међу осамдесетак њених ученика већ било младих талената из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Школа је, истакнимо, гудачког смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас, а повезана је и стручном сарадњом са Факултетом музичке уметности у Београду. Позната је по својим резултатима и прослављеним бившим ученицима; чак и у највећим и најпознатијим симфонијским оркестрима концертмајстори су били – или још јесу – некадашњи ученици Школе за музичке таленте у Ћуприји. Упућени кажу да ће овакав тренд да буде настављен већ у блиској будућности.

Занимљиво је напоменути да је од самог оснивања ове институције, од 1973. године, код генерација талената неговано оркестарско и камерно музицирање, па не треба да чуди да школа и данас има веома богату концертну делатност, широм наше земље и у иностранству. Такође, ученици Школе за музичке таленте учествују на домаћим и међународним такмичењима, на којима су, наравно, високо пласирани по освојеним наградама.

Школа за музичке таленте има статус Школе од посебног националног значаја.
Више о школи можете видети на https://www.talenti.edu.rs/