Признања најуспешнијим градовима и општинама

 

Влада Швајцарске кроз програм СВИС ПРО већ три деценије помаже развоју локалних заједница афирмишући ,пре свега, организације цивилног друштва. Пре две године у оквиру пројекта „ Нове идеје по мери заједнице“ упућен је јавни позив локалним самоуправама у Србији да у партнерству са  удружењима цивилног друштва реализују иновативне и  пре свега одрживе програме. Финале овог пројекта подржаног од Владе републике Србије и  канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) одржано је у просторијама Више медицинске школе. Представницима најуспешнијих општина и градова, а то су Смедерево, Нови Пазар, Рашка, Власотинце, Зајечар, Ивањица, Неготин и Ћуприја уручени су сертификати. Иначе,  осам пројеката који су добили признања, „тешки“ су 120 хиљада евра и у њих је укључено 2400 младих, 1600 жена, 243 особа са инвалидитетом и 156 детета.

На свечаном уручењу сертификата госте је поздравио Јовица Антић, председник општине Ћуприја наглашавајући да је признање круна добре сарадње општине, Програма СВИС ПРО и УНОПС-а, али и својеврсна потврда доброг рада локалне заједнице у Ћуприји. Пројекат у Ћуприји, дефинисан кроз помоћ старим лицима није престајао са радом ниједног дана за време проглашене епидемије, подвукао је Антић.

У име Владе републике Србије  присутнима се обратила Мирјана Ћојбашић, помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичући да свих осам пројеката помажу најрањивијим социјалним групама, а то су стара и изнемогла лица, лица са инвалидитетом и посебним потребама. Парнерство локалних самоуправа и организација цивилног друштва кроз овакве, одрживе и иновативне  пројекте је од изузетног значаја рекла је Ћојбашић.

Добитнике признања и домаћине у Ћуприји поздравили су и захвалили се на гостопримству и Рихард Коли, шеф канцеларије за развој и сарадњу Амбасаде Швајцарске,Мирко Вујачић, шеф програма канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге и Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма СВС ПРО.