У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ

 

Манастир Раваница је одавно  повезао Ћуприју са великим српским празником па отуда не чуди што је Видовдан за Ћуприју више од тога. То је  уметнички хепениг, час историје, ходочашће до светиње, време за даривање..  . Из године у годину „Видовдански сусрети“ су богатији  садржајима, али сама манифестација никад не мења своје суштинско одређење, а то је веза са сопственим коренима. Тако ће бити и овог Видовдана. На конференцији за медије којој су уз Јелену Ђулинац, председницу Општине Ћуприја присуствовали и директори Туристичке организације, Музеја „Хореум Марги-Равно, Установе културе и библиотеке „Душан Матић“представљен је седмодневни програм овогодишњих сусрета. Позивајући  суграђане да присуствују свим дешавањима на „Видовдански свечаностима“ Јелена Ђулинац је истакла да је целонедељни програм, на различитим локацијама и тематски и уметнички посвећен свим генерацијама, али и значају великог српског празника.

Дани Видовдана у Ћуприји почињу у понедељак, 24. јуна концертом хора цркве „Светог Ђорђа“ у црквеној порти, са почетком у 20 часова. Наредног дана у амфитеатру Моравског парка у 18 часова одржаће се трибина „Козара 1942“ коју народна библиотека „Душан Матић“ организује у сарадњи са музејом жртава геноцида Републике Србије. За среду, 26. јуни, у парку  код фонда ПИО, у 19 часова заказана је промоција публикације о споменицима у Ћуприји. Централни део „Видовданских свечаности“ одржаће се подно зидина манастира, а све почиње 27. јуна у 17 часова када ће најбољим ученицима ћупријских основних средњих школа бити уручена признања и награде. Наставља се свечаном Видовданском академијом, а вече уочи празника завршиће концерт етно групе „Златник“.  На сам Видовдан после свечане литургије традиционалне витешке игре „Свибор“. Видовданске свечаности привешће крају позоришна представа „Ветар и заставе“ у суботу, 29.јуна у Моравском парку чији је почетак заказан за 20 часова, а наредног дана манифестација се завршава на“стазама Кнеза Лазара“ коју заједнички организују планинарско друштво и предшколска установа.

За сва дешавања ван Ћуприје обезбеђен је превоз, а о терминима и местима поласка обавештења ће бити благовремено објављена.