ПОДРШКА ПОРОДИЦИ КРОЗ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ

Дарија Кисић министарка  за бригу о породици и демографију и Јелена Ђулинац, председница Општине Ћуприја потписале су уговор о додели бесповратних средстава  за афирмацију популационе политике у јединицама локалне самоуправе. У пројекту вредном 11, 6 милиона динара и који ће се на територији општине реализовати у четири програмска дела Министарство за бригу о породици и демографију учествује са 6, 8 милиона, док ће остатак од 4, 7 милиона партиципирати локална самоуправа.

Прва мера пројекта на коју ће се усмерити и највећи део средстава отићи ће на завршетак санације вртића „Шећерко“. Комплетна грађевинска реконструкција вртића приводи се крају, али кад грађевински радови буду окончани  биће потребно набавити опрему и намештај, који су такође уништени прошлогодишњом поплавом. Прва фаза санације вртића коштала је 75 милиона динара, а за  потпуно опремање вртића пројектом је предвиђено 8,2 милиона динара. Након обнове вртић „Шећерко“ који ће можда само визуелно подсећати на онај претходни, јер ће све у њему бити ново, моћи ће да повећа свој капацитет за 20 одсто.

Друга мера пројекта посвећена је стварању бољих услова у Развојном саветовалишту које функционише при ћупријском Дому здравља. Рад саветовалишта обновљен је кроз пројекат „Разиграно родитељство“ и пружа услуге деци старости до 6 година која припадају ризичним групама или деци ометеној у развоју. У раду саветовалишта учествује тим лекара и стручњака а пројектом је предвиђено да се набави и занови медицинска опрема неопходна саветовалишту.

Трећи и четврти део средстава намењених пројекту такође ће бити усмерени ка примарној здравственој установи. Трећа мера се  тиче  набавке опреме или конкретно возила за патронажну службу, а четврта набавке неопходне медицинске опреме за службу за заштиту жена Дома здравља у Ћуприји. За ове две мере пројектом је предвиђено 3, 2 милиона динара.