Почаст Иванковачким јунацима

 

Молебаном који су служили свештеници Српске православне цркве на спомен бојишту „ Шанчеви на Иванковцу“ отпочело је обележавање 217. годишњице чувеног боја. Венце на споменик Миленку Стојковићу и његовим устаницима штоје и био званичан почетак државног церемонијала положиле су делегације Владе републике Србије, Војске Србије, општине Ћуприја и општинске организације СУБНОР-а.

О значају боја на Иванковцу за даљи ток устанка али и укупна дешавања у 19. веку говорио је Јовица Антић, председник општине Ћуприја. Истичући да је Иванковачка битка била почетак народне револуције која ће резултирати успоставом пуне државности Антић је подвукао да ће  одлучност и спремност на жртву Карађорђевих устаника пуна два века доцније  надахњивати генерације Срба. „На нама је“-закључио је Јовица Антић- „да њихову спремност на жртвовање одужимо стварањем још лепше Србије“

Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у свом обраћању говорио о историјском значају свих великих српских бојева против Турака на формирање савремене Европе и  оданас, врло често негативном односу европских званичника према српској стварности. “Мада су наши споменици старији од свих њихових држава они то углавном не желе да виде“- подвукао је Зоран Антић.

У уметничком делу програма учествовао је хор „Возглас“, а државна свечаност завршена је традиционалним пуцњем реплике Карађорђевог трешњевог топа.