Народна библиотека „Душан Матић“

Почетак рада библиотеке у Ћуприји је везан за отварање читалишта широм Србије у другој половини 19.века. Прво читалиште у нашем граду је отворено 29.децембра 1868.године и то представља почетак библиотечке делатности на подручју ћупријске општине. Овај датум, 29.децембар, данас се обележава као Дан библиотеке у Ћуприји.

После другог светског рата, библиотека је обновила рад ангажовањем омладинске организације и све до 1961.године радила у оквиру Kлуба културних радника Ћуприје. Од 1961.године библиотека ради као самостална установа у области културе. Од пре двадесетак година библиотека за своје потребе користи зграду у којој је и данас смештена. Због свог архитектонског значаја, зграда библиотеке је проглашена културним добром и налази се под заштитом државе.
Фонд библиотеке броји око 50.000 књига, од тога 30.000 књига из домаће и светске књижевности је на одељењу за одрасле 10.000 књига је на дечјем одељењу, а око 10.000 књига је на одељењу стручног и научног фонда.

Библиотека носи име по нашем познатом књижевнику и академику Душану Матићу, који је рођен у Ћуприји. При бибилиотеци се налази спомен соба Душана Матића у којој је смештен део његове заоставштине.

У знак сећања на живот и дело Душана Матића, сваке године се у септембру одржавају Матићеви дани. То је културна манифестација на којој се најбољем младом песнику за прву збирку песама додељује престижна награда „Матићев шал“.
Народна библиотека у Ћуприји у циљу популарисања књига, ширењу знања, изграђивању укуса читалаца и подстицања на стваралаштво, редовно организује и низ других културно-образовних манифестација и приредби.

Контакт