Амбасадор Кипарске Републике Константинос Елиадес посетио Ћуприју

Амбасадор Кипарске Републике у Србији Константинос Елиадес данас је посетио Ћуприју, где је у друштву свог домаћина Нинослава Ерића, председника Општине Ћуприја, разговарао о конкретним корацима који би резултирали наставком, како је једногласно оцењено, већ одличне сарадње између локалне самоуправе и Амбасаде Кипарске Републике, односно самог Кипра. Пре него што је присутне новинаре упознао са разлозима посете свог госта, председник Ерић је подсетио на чињеницу да је Ћуприја победила на једној од пређашњих манифестација „Србија у ритму Европе“ и да је, годину потом, веома успешно организовала финале тог такмичења.

– Имали смо и имамо одличне односе са Амбасадом Кипарске Републике и данас смо се састали са господином Константиносом Елиадесом да разговарамо о даљој сарадњи, пре свега о томе како ћемо да повежемо нашу децу са децом из Кипра. Негде смо дошли до закључка да је најбоље продубити сарадњу у оном делу где Ћуприја има шта да покаже – у области музичке уметности и спорта, јер имамо и Школу за музичке таленте и традицију у атлетици. Ове године Ћуприја ће на манифестацији „Србија у ритму Европе“ презентовати Грчку и зато је са нама данас и Игор Карадаревић, директор „Србије у ритму Европе“ – рекао је Ерић, препустивши Карадаревићу да обзнани како је на данашњем састанку дата иницијатива да се одреди датум који ће институционално да обележи непатворено грчко-српско пријатељство.

– Повод за долазак кипарског амбасадора Елиадеса је више него одлична сарадња и подршка коју дајемо председнику Ерићу и општини Ћуприја, а овим амбасадоровим доласком само се наставља тренд посета амбасадора Европске уније које смо имали у протекле 3-4 године. Кипарски амбасадор је пријатељ деце Србије, пријатељ наше земље, и већ су сада почели разговори који ће ускоро уродити плодом: да нека деца из Ћуприје отпутују на Кипар, а да Кипрани дођу овде. Такође, пошто је чувено грчко-српско пријатељство, а не постоји дан којим се оно обележава, ми смо дали иницијативу да то управо крене одавде, из Ћуприје: да кипарски и грчки амбасадор са председником Ерићем започну ту историју, коју ће деца Грчке, Кипра и Србије спроводити и исписивати – поентирао је Игор Карадаревић.

У сличном тону новинарима се, на српском језику, данас у Ћуприји обратио и амбасадор Кипарске Републике Константинос Елиадес.

– Разговарали смо како можемо да продубимо сарадњу и између наше Амбасаде и ваше општине, али и између Кипра и Ћуприје. Дошли смо на неколико идеја, пре свега да видимо у којим областима можемо да постигнемо пуну сарадњу. Ћуприја је баш позната по образовању, музици и спорту, па ћемо убрзо да видимо како можемо да конкретизујемо нашу сарадњу.

Ово такмичење одржава се од 2008. године и осмишљено је у складу са Европском повељом о учешћу младих у јавном животу на локалном и регионалном нивоу, Белом књигом ЕУ о младима, Националном стратегијом за младе РС и Акционим планом за младе. Финално вече ове године ће бити одржано у Врању, а већ је познато да ће манифестација и ове године уживо бити емитована на Првој ТВ.