ЋУПРИЈА: Добре вести са тржишта рада

На територији општине Ћуприја, на крају 2019. године, званично је било 7.214 запослених, што је повећање од 13,27 процената него у – по много чему референтној – 2013. години, када је у правним лицима, као предузетници и код предузетника, али и у самосталним делатностима радило 6.369 људи. Осим ових бројева, Ћупричане може да радује и чињеница да је структура привреде сада много повољнија него пре неколико година.

Како кажу у Општини Ћуприја, очекују се добри резултати и на крају 2020. године, упркос вирусу короне која је сигурно успорила или бар мало одложила очекивани раст. Инвестиција је било и у овој године, неколико само што није реализовано, а и прилив у буџет Општине је неочекивано добар. Позитивну прогнозу подупиру и подаци Националне службе за запошљавање, према којима је у првих девет месеци ове године – само са евиденције службе – 808 грађана општине Ћуприја засновало радни однос.

С друге стране, о конјуктури говори и константан пад незапослених, којих је на крају септембра ове године у Ћуприји укупно било 2.464.

Што се тиче Поморавског управног округа, у истом периоду највише незапослених – и процентуално и у реалним бројевима – бележе Јагодина (8.258) и Параћин (6.171), док је у целом округу званично 20.865 људи без посла.