Дом здраља: Позив на вакцинацију ММР вакцином

Због великог броја деце невакцинисане ММР вакцином, до краја јануара 2023. године у Служби за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља Ћуприја обављаће се допунска имунизација невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце.

Лекари позивају на вакцинацију ММР вакцином која штити од малих богиња, рубеола и заушака. Када је реч о обухвату вакцинисане деце ММР вакцином у Србији, он је најнижи у последњих двадесетак година, рекла је за Телевизију „Поморавље“ др Виолета Тодоровић, специјалиста педијатрије у Дому здравља Ћуприја. Она је нагласила да је према подацима Института за јавно здравље Србије др “Милан Јовановић Батут” и ЗЗЈЗ “Поморавље” Ћуприја, обухват у прошлој години је био 71 одсто када је реч о узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто. Да би деца била заштићена тај проценат мора бити преко 95 одсто, истакла је др Тодоровић.

Невакцинисана деца већ су позивана у децембру али је одзив био слаб, па из Службе за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља Ћуприја позивају родитеље деце рођене 2014. и 2015. године, која пред упис у први разред основне школе нису примила другу дозу ММР вакцине, да доведу децу на вакцинацију.

Служба за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља апелује на родитеље деце од 2016. до 2021. годишта, која нису примила прву дозу ММР вакцине, да се такође одазову позиву и доведу децу на вакцинацију.