Кризни штаб: Епидемиолошка ситуација изразито неповољна, молимо грађане да буду одговорни!

„Број заражених вирусом CoViD-19 у општини Ћуприја, само у фебруару, износио je 561, али је стање постало алармантно у последњој недељи фебруара, када се проценат позитивних у односу на број тестираних кретао између 40 и 50 одсто! У овој фази епидемије, након годину дана борбе, без поштовања општих мера и примене вакцине до броја којим ћемо да постигнемо колективни имунитет, ми дефинитивно немамо шансе да изађемо из овог зачараног круга!“, рекао је данас на седници Општинског штаба за ванредне ситуације др Горан Радовановић, директор Завода за јавно здравље „Поморавље“, описујући тренутно епидемиолошко стање у општини Ћуприја као изузетно неповољно.

Потпуно сагласан са њим био је др Слободан Гајић, директор Опште болнице Ћуприја, који је оценио да је „ситуација алармантна из више разлога“, поткрепивши своју тврдњу податком да је за само 16 дана број наших суграђана који се лече у ковид систему Опште болнице Ћуприја порастао за скоро три пута – од 23 који су се лечили 12. фебруара до 68 грађана општине Ћуприја, колико је њих било јутрос у ОБ Ћуприја због здравствених проблема изазваних вирусом короне.

Лекари су и данас на кризном штабу апеловали на грађане да сачекају још неко време са опуштенијим начином живота, а како кажу – наредних 30-так дана могло би да буде кључно у борби против CoViD-19. Такође, Гајић и Радовановић страхују да би ускоро – ако не будемо водили рачуна – могао да се понови децембарски сценарио, када је у Поморавском округу од последица короне умрло скоро 200 људи! И ако вам овакви апели нису довољни, имајте у виду да су медицинари, посебно они у „црвеној ковид зони“, физички, психички и емотивно „близу тачке пуцања“ јер, како неко данас рече, „није лако да виђате суграђане који губе битку против короне у 40. или 50. години живота“. А то се управо дешавало ових дана.