КУД „Железничар“ и званично има најбољу млађу фолклорну групу у Србији!

Млади чланови Културно-уметничког друштва „Железничар“, у категорији од I до IV разреда основне школе, освојили су прво место на Републичком фестивалу дечијих фолклорних ансамбала Србије.

Фестивал је одржан у недељу, 12. јуна, у Баточини, где се, према речима организатора, окупило близу 700 учесника из 16 ансамбала.

Како је рекао Бранислав Пеливановић, уметнички директор и кореограф друштва „Железничар“, млади ћупрјски фолклорци прво место на фестивалу освојили су представивши се публици и жирију играма из централног Поморавља и кореографијом „Фрула свира, Мара Јову дира“. Ово ће свакако да буде додатни импулс члановима „Железничара“ да се, после пандемијске паузе, етаблирају на мапи најзначајнијих српских културно-уметничких друштава. Пеливановић истиче да ће на том путу ћупријским чуварима традиције, културе и идентитета прва важнија станица да буде манифестација „Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Иначе, за одржавање овогодишњег Републичког фестивала дечијих фолклорних ансамбала Србије, 15. по реду у организацији Централног савеза аматера у култури Србије, заслуге иду и Удружењу за неговање традиционалне културе „Шумадија“ и баточинском Културном центру „Доситеј Обрадовић“, а цела манифестација протекла је под покровитељством Општине Баточина.

Додајмо да је ово фестивал такмичарсог карактера, а да се најбољи у кореографисаном фолклору бирају у две категорије: од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда основне школе.