Од данас важе нове мере Владе у борби са епидемијом

Тако је Уредбом о имени и допуни уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 предвиђено да од данас до четвртка, 3. децембра, на снази буде скраћено радно време ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, али и позориштима, биоскопима и другим установама културе, те приређивачима посебних и класичних игара на срећу. Сви они моћи ће да раде до 18 сати.

Нове мере предвиђају и да продавнице и други малопродајни трговински објекти и даље могу да раде до 21 сат, наравно, ако се не налазе у тржним центрима.

Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, и даље могу да раде без ограничења.

Све радње које нису набројане, а не налазе се у тржним центрима, попут бутика, фризерских салона и занатских радњи, моћи ће да раде до 21 сат, као и према претходној уредби.

До 21 сат моћи ће да раде и поште и банке, сем оних смештених у тржним центрима.

Осим мере која се односи на радно време, Влада је уредбом која је данас ступила на снагу прописала и „обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти“.

„Забрана свих јавних окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи)“, истиче се као трећа мера.

Влада Србије је, као меру,  такође прописала да се омогући рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта, а од данас ће почети и строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Шеста мера односи се на спровођење строге контроле кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.