Одржана 102. редовна седница Општинског већа: Већи прилив – већи и буџет

Данашња седница Општинског већа почела је разматрањем нацрта Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Ћуприја за 2023. годину, којим би износ средстава у заједничкој каси трабало да буде повећан за 186 милиона 925 хиљада динара.

Овај нацрт одлуке о повећању буџета, који је данас добио подршку већника, чиме је прослеђен Скупштини општине Ћуприја на усвајање, последица је потребе да се ове године финансира низ пројеката, што из сопствених извора што суфинансирањем. Конкретно су у питању адаптација објекта Основне музичке школе „Душан Сковран“, реконструкција и рехабилитација сеоских саобраћајница, затим пројекат уређења тротоара са инфраструктуром од Микићевог моста до Раваничке улице, неколико заједничких пројекта са швајцарским Хелветасом, око којих ће главну реч имати грађани, као и финансирање услуге личног пратиоца деце са инвалидитетом. Према речима Јовице Антића, председника Општине Ћуприја, повећање буџета омогућено је повећаним приливом средстава у буџет у првих пет месеци ове године. Он је, осим набројаних пројеката, данас најавио и скорашњи почетак прве фазе системских радова који би довели до решења вишедеценијског проблема града – водоснабдевања Ћуприје.

У наставку седнице већници су се позитивно одредили према нацрту Одлуке о укључивању грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину општине Ћуприја, што је у директој вези са омогућавањем спровођења пројекта „Директно учешће грађана“.

Чланови Општинског већа данас су дали „зелено светло“ и на нови Статут Народне бибиотеке „Душан Матић“, чијим је доношењем извршено усклађивање овог акта са законом у делу који се односи на састав, начин именовања и надлежности органа библиотеке, као и на рокова за достављање извештаја о раду и програма рада надлежним органима локалне самоуправе.

Данашња седница окончана је разматрањем закључака Комисије за утврђивање основаности захтева и висине накнаде штете настале услед уједа паса и мачака луталица и напада паса луталица на домаће животиње.