Одржана 68. седница Општинског већа: Буџет је стабилан и ликвидан!

Обиман дневни ред (укупно 24 тачке) обележио је 68. седницу општинске владе. Седницу је отворио предлог ребаланса буџета, условљен, како је предлагач образложио, средствима које је општина добила од Министарства омладине и спорта и Министарства културе, али и одустајањем од кредита за одржавање текуће ликвидности, јер је финансирање општине редовно. Због отказивања задуживања, укупан износ буџета смањен је за oко 18,8 милиона динара.

Одлука о стипендирању ученика и студената, усвојена на седници,  омогућиће ће најбољим и најталентованијим да лакше и брже заврше школовање. Право на стипендије, које се сем у изузетним случајевима не враћају, имају ученици средњих школа који похађају дефицитарна занимања и студенти од друге године студија са најмањом просечном оценом девет. Ово право моћи ће да остваре и студенти, и то од прве године студија, чије су породице корисници новчане помоћи Центра за социјални рад.

Општина Ћуприја и Црквена општина Супска, одлуком већника, разменили су непокретности. Земљиште у селу на коме се налазе црквени објекти и које је досад било власништво општине, размењено је за парцеле које су припадале црквеној општини. За спровођење читавог поступка од обостраног интереса, формирана је трочлана комисија. И наредна тачка тицала се отуђења непокретности. Објекти у својини општине на к.п. 1634 КО Ћуприја (град) понуђени су на продају по почетној цени од 30.848 евра.

Планови генералне регулације за подручја Мијатовца, Батинца, Крушара и Супске претрпели су измене, јер су неке парцеле у овим селима промениле намену, од пољопривредног претворене су у грађевинско земљиште, па је ову промену Општинско веће својом одлуком и потврдило.

Општина Ћуприја је, данашњом одлуком већника, Полицијској станици у Ћуприји даривала опрему за бољу контролу и безбедност саобраћаја. Реч је о алкометру и фотоапарату са пратећом опремом за увиђаје саобраћајних незгода.

Општински правилник о накнади трошкова за долазак и одлазак са посла усклађен је са актуелним законским изменама, а „зелено светло“ добио је и Правилник о суфинасирању енергетске санације породичних кућа, којим се регулише уградња соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе. У оквиру овог питања Општинско веће је расписало јавни позив за суфинасирање уградње соларних панела и формирало комисију која ће се у наредном периоду бавити свим питањима енергетске санације.

ЈКП “Равно 2014“ је на седници већа било заступљено са три тачке. Прва се односила на сагласност за више цене услуга грађевинске оперативе, коју су већници подржали. Након тога прихваћен је захтев за доделу субвенција општине у износу од 40.000.000 динара. Средства ће се искористи за набавку два камиона и возила са платформом за рад на висини, као и текуће одржавање водоснабдевања. Коначно, Општинско веће је дало и позитивну оцену на измену Плана пословања ЈКП “Равно 2014“ за 2022 годину.

Потврду Општинског већа добили су и Извештај о раду Туристичке агенције и  измењени финансијски планови ОШ “Ђура Јакшић“, ПУ“Дечија радост“ и Техничке школе. Редовни дневни ред закључило је формирање Организационог одбора овогодишње Цреваријаде, после чега су се већници позитивно изјаснили и о допунској тачки данашње седнице –  предлогу Одлуке о изради  додатног дела техничке документације за потребе Опште болнице Ћуприја. Наиме, закључком Владе Републике Србије Општинска управа општине Ћуприја је задужена за израду техничке документације за адаптацију и реконструкцију Опште болнице Ћуприја, те је и ова тачка добила „зелено светло“ без већничке расправе.

Додајмо овом извештају да су последње две тачке биле посвећене куповини непокретности за потребе саобраћајнице у индустријској зони „Добричево“.