Одржана 81. седница Општинског већа

После одржаних јавних расправа у периоду од 1. до 16. новембра, предлог ревизије буџета за 2022. годину нашао се пред члановима општинске владе. Коначну одлуку, после позитивне одлуке већника, даће Скупштина општине на наредном заседању. Измена буџета условљена је објективним околностима. Неке инвестиције, попут изградње Трга Стефана Првовенчаног и постављање лед билборда по граду, остављене су за наредну годину, поједине апропријације (подршка родитељству и рађању) су умањене јер није било довољно заинтересованих, док је уштеде било јер је, рецимо, пројекат „Михољски сусрети села“ подржан од Министарства за бригу о селу са готово пола милиона динара. Све ово, уз још неке мање измене, променило је одређене буџетске позиције, па је за то била неопходна и подршка Општинског већа. Већници су данас посебно истакли да је уређење Лудог потока једна од инвестиција која ће свакако да буде реализована, али ће због компликованог пројекта, пре свега због укрштања водотока са ауто-путем и са неколико магистралних енергетских инсталација, и она сачекати идућу годину.

Након Одлуке о измени буџета, прихваћен је предлог стручних служби о изменама Одлуке о платама изабраних и постављених лица у органима општине. Ове одлуке не значе повећање зарада, већ усаглашавање са важећим законским прописима. Већници су такође позитивно реаговали и на полугодишњу информацију о усклађености планираних и реализованих активности јавних предузећа чији је оснивач општина.

Седницу су затворила два захтева. Први захтев поднело је ЈКП “Равно 2014“ за сагласност на, скупштинском одлуком, већ одобрени део буџетских субвенција. Овај пут захтев се односио на набавку камиона кипера за потребе одржавања путева у износу од 6.480.000 динара. Други захтев пред већнике је стигао из Центра за социјални рад. Реч је о  набавци новогодишњих пакетића за децу чији су родитељи корисници права новчане социјалне помоћи. И овај захтев чланови Општинског већа једногласно су подржали, па ће 167 малишана, старости до 12 година, новогодишње жеље обогатити и пакетићима.

Овоме додајмо да је на крају данашњег заседања председник Општине Ћуприја Јовица Антић информисао већнике о састанку који је јуче одржан у Параћину а тицао се дефинисања заједничких мера општина Ћуприја и Параћин како би водоснабдевање грађана две локалне самоуправе било знатно побољшано већ 2023. године.