Одржана презентација програма за развој предузетништва и бржег запошљавања

Развојна агенције Србије, Фонд за развој и Национална служба за запошљавање представили су грађанима Ћуприје програме који треба да афирмишу предузетништво, пре свега код оних који су на корак од одлуке да се отисну у воде приватног бизниса, али и да интезивирају инвестициона улагања  у нове производе и нова тржишта. Највећи део палете различитих програма намењен је почетницима у бизнису, за тзв „ старт-ап“ пројекте, младима и женама предузетницима. Реч је о бесповратним средствима, кредитним линијама или комбинацији једног и другог, а већина програма средства опредељује за производну или прерађивачку делатност.

Развојна агенција Србије нуди средства за предузетнике који су окренути извозу, баве се прерађивачком делатношћу и имају минимум 15 запослених. Бесповратна средства се могу добити  за све што ће поспешити излазак на страна тржишта; од консултантске подршке, извозног маркетинга, излагања на међународним сајмовима до активне помоћи око уласка на друга тржишта. Рок за конкурисање по овом програму је 17. март ове године.

Програм за развој и министартво привреде представили су два програма намењена младима до 35 година старости  и женама предузетницима. И код једног и другог програма од укупне висине одобрених средстава 65 одсто се финансира кроз кредитну линију, док 35 одсто чине бесповратна средства .За предузетнике је обезбеђен још један атрактиван програм за развојне пројекте. Осамдесет одсто је кредит, 20 процената је бесповратно, а максимално се може добити 12 и по милиона. И коначно за трајна обртна средства и значајна инвестициона улагања могу се добити кредити до 250 милиона динара.

Национална служба за запошљавање представила је 12 конкурса намењених послодавцима и незапосленима који ће у наредном периоду обезбедити  запослење за 20 хиљада незапослених лица. Реч је о програмима директне финансијске подршке, а конкурси су намењени различитим категоријама незапослених; од оних који се углавном односе на младе, до конкурса за инвалидна лица, а таквих је готово 2 300. Ту су и конкурси за самозапошљавање на који се заинтересовани могу пријавити до 31. марта.