Ознака: 19833

Пријави дигитално насиље на 19833

Као један од облика вршњачког насиља, дигитално насиље није видљиво голим оком, не оставља видљиве знакове повреда, модрице, ожиљке или знакове помоћу којих родитељ, старатељ или било која друга особа од поверења може да примети да је дете жртва вршњачког насиља. Међутим, овакво насиље веома је заступљено и изузетно опасно.

Ипак, један од најтежих облика дигиталног угрожавања безбедности деце јесу криминалне активности: крађа идентитета и информација, педофилија, могућност киднаповања и уцена које имају последице по физичко и ментално здравље, истакла је данас у Јовцу на предавању о безбедности деце и младих на интернету Емина Бековић, едукаторка Националног контакт центра за безбедност деце на интернету у оквиру Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Иако је 13 година доња граница за отварање профила на већини друштвених мрежа, само троје од педесеторо деце узраста од 12 до 14 година, који су присуствовали данашњем предавању у Јовцу, нема Инстаграм, Фејсбук или Ток Ток. Трећина од њих на интернету проводи више од три сата играјући игрице. На питање да ли њихови родитељи знају да они имају профиле на друштвеним мрежама, половина је одговорила потврдно.

Важно је да деца схвате да са овим проблемима не могу да се сама изборе. Поверење које родитељи морају да изграде са децом и стална едукација, кључ је решења ово проблема који све више узима маха.

Жртва дигиталног насиља обавезно треба да потражи помоћ од особе којој верује (родитеља, старатеља, блиског члана породице или неке друге одрасле особе) а може да се обрати на бесплатан број телефона 19833, где ће да добије савет како да реши проблем, поручила је на крају предавања Емина Бековић.