Ознака: casni krst

Сава Ивановић први до Часног крста

Победник овогодишњег пливања за Часни крст је Сава Ивановић, тренер пливања из Параћина. Традиционалној манифестацији, која из године у годину окупља све више одважних пливача из Ћуприје и околних места, претходила је  свечана литургија у Цркви Св. Ђорђа. Након ње свештенство цркве се, у пратњи такмичара и окупљених грађана, упутило ка базену хотела „Плажа“, где се, уназад неколико година, организује надметање за Часни крст. Ове године на пливачкој стази дугој 33 метара, која симболизује године Спаситеља, за првилегију да буду уписани на листу победника надметало 50 такмичара, од којих је најмлађем Жарку било тек дванаест година.

Све учесника пливачког надметања поздравио је у Цркви Св. Ђорђа протојереј и старешина цркве Рајко Рајковић уручивши им пригодне књиге. Победнику, Сави Ивановићу, председник Општине Ћуприја Јовица Антић уручио је традиционални дар општине – дукат и сребрни крст.

Богојављање спада у петнаест великих хришћанских празника и симболизује крштење Исуса Христа у реци Јордан. На овај дан сви хришћани се поздрављују речима  „Бог се јави“ и одговором „Ваистину се јави“, а за освећену водицу верује се да има лековита и чудотворна дејства.

Богојављенско пливање: Пријављивање у Цркви Светог Ђорђа

Свештенство Цркве Светог Ђорђа у Ћуприји обавештава вернике да ће света литургија на Богојављeње, 19. јануара, бити служена са почетком у 8 сати.

Традиционално пливање за Часни крст биће обављено након литургије и литије на базену хотела “Плажа” преко Моравског моста око 9:30. Пријављивање пливача се обавља у Цркви Св. Ђорђа.