Подршка програму добровољног давања крви

На адресе свих локалних самоуправа у Србији данас је стигао апел за подршку програму добровољног давања крви. У заједничком апелу Министарства здравља, Сталне конференције градова и општина и Црвеног крста Србије, истиче се да су тренутне резерве крви на ниском нивоу и да се акције добровољног давања крви не одлажу у време епидемије, као и да их не треба третирати као окупљање грађана, већ као неопходан предуслов за лечење и терапијске процедуре пацијената. Крв и крвне компоненте потребне су свакодневно онколошким, хематолошким и пацијентима са хитним стањима, подсећају из ресорног министарства, СКГО и Црвеног крста.

У апелу се такође подсећа да Црвени крст, са овлашћеним трансфузијским установама, у Србији континуирано спроводи акције добровољног давања крви, које су предуслов да систем здравствене заштите функционише. Ове акције се спроводе у складу са свим епидемиолошким мерама за превенцију заразе, а како је у Србији на дневном нивоу потребно око хиљаду јединица крви, креатори апела истичу да је неопходно да и послодавци омогуће својим запосленима да дају крв, што представља јавни интерес.

Актуелне критеријуме за добровољно давање крви – који укључују вакцинацију и друге важне информације – можете да пронађете на вебсајту Црвеног крста Србије www.redcross.org.rs и на сајтовима овлашћених трансфузијских установа, закључује се у апелу.