Потписани први уговори о субвенционисању енергетске санације објеката домаћинстава

У згради Општинске управе данас су потписани први уговори о субвенционисању енергетске санације објеката домаћинстава. Тако је 24 грађана и њихових породица бесповратно добило половину средстава која су потребна да би се на њиховим кућама и становима заменила столарија.

Одмах по парафирању уговора, председник Општине Ћуприја Јовица Антић рекао је да му је изузетно драго што је први пут грађанима омогућено да на овај начин реше проблем енергетске ефикасности у својим домовима, и додао:

„Општина Ћуприја ове године определила је пет милиона динара за ову намену. Међутим, потрошено је само нешто више од милион, и жао ми је што је велики број грађана овог пута остао без субвенција“, казао је Антић, додавши да грађани нису били спремни да одговоре Правилнику о спровођењу мера енергетске ефикасности на породичним кућама и становима, који је рађен по упутствима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Ипак, како је ово тек пилот пројекат, председник Општине Ћуприја верује да ће већ у наредној години грађани да буду спремнији да документују услове конкурса којим ће се у 2022. додељивати субвенције за енергетску ефикасност.

Ипак, велики помак је направљен и грађани који су данас потписали уговоре листом су задовољни јер им је пружена прилика да замене дотрајалу столарију. Како је рекла једна од њих, Гордана Алексић, зграда у којој живе она и њена породица направљена је 1985. године, а замена прозора, терасних и спољних врата, умногоме ће да помогне кућном буџету, с обзиром да се просторије стана греју на електричну енергију.

Додајмо да су данас уговоре са Општином Ћуприја потписали и привредни субјекти чију ће столарију и услуге монтаже моћи да набаве и користе прва 24 домаћинства која су добила субвенције за енергетску санацију.