Очекује нас сајам врхунских фидераша и вараличара

Трећи риболовачки “Мост куп“, такмичење у спортском риболову, биће одржан овог викенда на обали Велике Мораве. Како је речено на конференцији за медије, која је данас уприличена поводом ове спортско-туристичке манифестације, грађани ће спортске риболовце у Моравском парку моћи да виде већ у суботу у 7 изјутра.

Субота је, иначе, дан када ће се дуж обале крај Моравског парка наћи фидераши. Фидер риболов је техника дубинског риболова коришћењем хранилице за примаму углавном мрене, деверике, бабушке (сребрног караша) и шарана. Ова техника, о чему је данас причао тренер репрезентације и познати риболовац Небојша Илић, омиљена је риболовцима који воле активан риболов, пошто уз добар избор хране и мамаца омогућава улов већих количина, а такође и већих примерака рибе. Према Илићу, фидер техника је врло захтевна, али је обалска стаза код Моравског парка, где ће се такмичење у суботу одржати, погодна за ову врсту риболова. Додајмо да су организатори такмичења у фидер риболову имали слатке муке да одаберу 25 најбољих риболоваца, јер је број такмичара који су у суботу имали намеру да учествују у купу превазишао капацитете стазе.

У недељу ће на обале Велике Мораве изаћи вараличари, њих око 80. Пријављивање такмичара биће обављено од 7 до 8 сати, а само такмичење на грабљиве врсте риба трајаће до 14 часова, предочио је Слободан Малинић – Брус, председник Удружења „Вараличар“. Он је истакао да ће такмичари сами бирати своја места на којима ће да пецају, а подсетио је и да пропозиције купа дозвољавају да се та места за време такмичења мењају. Малинић је такође подвукао да ће овогодишњи „Мост куп“ да има међународни карактер, јер ће своја умећа на Великој Морави да искажу чланови Спортско-риболовног друштва „Босна“ из Добоја, које је од прошле године побратим ћупријском Удружењу „Вараличар“

Организатори „Мост купа“ из Туристичке организације Ћуприја и Удружења рекреативних риболоваца „Вараличар“ поручују да ће овај догађај да има и едукативну ноту, јер је за најмлађе посетиоце „Мост купа“ припремљен богат програм, који ће за циљ да има увођење младих у спортски риболов, као и подизање њихове свести о неопходности очувања нашег природног окружења.

На крају конференције за медије, представници риболоваца захвалили су се Туристичкој организацији и Општини Ћуприја што су препознали „Мост куп“ као нешто вредно подршке и изразили веру да су лоше пандемијске године иза нас.