Распоред богослужења за Божић у Манастиру Раваница

Поводом предстојећег празника Рождества Христовог – Божића, обавештава се верни народ о сатници божићног богослужења у Манастиру Раваница.

На Бадњи дан, 6. јануара, за 6 сати су заказани јутрења и часови, а у 10 сати литургија са вечерњом. Паљење бадњака заказано је у 16 часова и 30 минута, док ће празнично бденије почети у 22 сата.

Првог, другог и трећег дана Божића, света литургија биће служена од 8 сати.

На Божић, 7. јануара, бденије почиње у 16 сати и 30 минута; другог дана Божића, у недељу, вечерња креће у 16 часова, у колико ће почети и вечерња у понедељак, трећег дана Божића.

Подсетимо, Божић је први од дванаест великих хришћанских празника. Богослужбено име овог празника је – Рођење у телу Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа. Српски народни назив овог празника – Божић, настао је од речи Богић (мали Бог). Због особитог значаја, у црквеним књигама назива се „Мала Пасха“, а Св. Јован Златоусти назива га „часнијим и славнијим од свих празника и мајком свих празника“. Да није било Божића не би било ни Васкрса (празника над празницима), ни Духова, ни Цркве, ни Хришћанства.