Родитељски додатак: Обавезно доставити потврду о вакцинацији деце

Право на родитељски додатак имају само мајке или очеви чија су деца вакцинисана, предвиђено је Законом о финансијској подршци породицама са децом.

Наиме, законом је дефинисано да месечне исплате могу бити стопиране уколико деца не буду вакцинисана у складу са прописима у области здравствене заштите у Србији. Обавезна вакцинација се не односи само на дете за које се прима родитељски додатак, већ за сву претходно рођену децу.

„Уколико се у току исплате права на родитељски додатак која се врши у месечним ратама утврди да деца нису вакцинисана у складу са прописима у области здравствене заштите Републике Србије, прекида се даља исплата права до одлуке министарства надлежног за финансијску подршку породици са децом“, прецизирано је у документу.

Корисници родитељског додатка са територије општине Ћуприја потврде о вакцинацији за сву своју децу треба да доставе у канцеларији број 31 Општинске управе или на шалтеру број 3 у писарници, најкасније до 31. октобра 2023. године, стоји у обавештењу које стиже из Групе за друштвене делатности Општинске управе.

Овоме додајмо да уколико дете из здравствених разлога не може да прими вакцину, не ускраћује се право на родитељски додатак.