„РТС предавачи“ из Основне школе „13. октобар“

Катарина Милановић, Зорица Алексић, Александра Пешић и Дејан Миладиновић своја знања уобичајено преносе ученицима који похађају наставу у Основној школи „13. октобар“. Ово „уобичајено“ не стоји тек тако; у време које претежно дефинише вирус короне, ово четворо просветних радника образују ђаке широм Србије. Они су, како их колоквијално називамо, „РТС предавачи“.

Као и сви други учитељи, наставници и професори, чија предавања у сваком тренутку могу да се прате путем платформе РТС планета, Катарина, Зорица, Александра и Дејан су добровољно постали „онлајн“ предавачи, a одабрани су од Завода за унапређивање образовања и васпитања. Уз то, они сами припремају и обрађују наставне јединице, које сада – да још једном подвучемо – чине део базе примера добре праксе, што ће и ђацима и просветним радницима у Србији да буде од велике користи и након актуелне епидемије.

Све четворо просветара из „13. октобра“, у својим предавањима за „Моју школу“, обрађују теме из традиционалних подручја природних наука. Тако су учитељице Катарина Милановић и Зорица Алексић ученике другог и трећег разреда уводиле у свет математике, док су Александра Пешић и Дејан Миладиновић заступљени кроз предавања о постанку и унутрашњој грађи Земље, о земљотресима и вулканима, односно о ономе што нас чврсто држи на тлу – о гравитацији и тежини тела.

Закључимо овај кратак осврт чињеницом да ништа није случајно. Да се могло очекивати да ће неко од ових просветних радника да изађе из комфора класичног предавача, било је јасно сваком ко је био упознат са њиховим пређашњим радом. Наиме, међу четворком из Основне школе „13. октобар“ има оних који су чести чланови комисија на ђачким такмичењима; има оних чији су радови објављивани на конкурсу „Час за углед“, а има и оних који су – баш због увођења иновација у наставу – били носиоци Националне ознаке квалитета.