Сарадња са локалним самоуправама на пројекту за подршку деци из осетљивих група у преласку у средњу школу

У петак, 8. октобра, потписан је Меморандум о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, локалних самоуправа Алексинца, Бечеја, Бора, Жабља, Књажевца, Лесковца, Ниша, Новог Сада, Сурдулице и Ћуприје, Дечије фондације Песталоци и Центра за образовне политике.

Меморандум је потписан у оквиру пројекта „Заједно ка средњој школи – Подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу“ који реализује Центар за образовне политике у сарадњи са Дечијом фондацијом Песталоци уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Главни циљ пројекта је подржавање успешног преласка ученика из осетљивих група ка средњошколском нивоу образовања и васпитања и наставку школовања кроз јачање капацитета релевантних актера за пружање адекватне и правовремене подршке. У пројекат је укључено 20 основних и средњих школа из десет локалних самоуправа.

Меморандум о сарадњи су потписали госпођа Анамарија Вичек, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, господин Далибор Радичевић, председник Општине Алексинац, госпођа Тамара Пауновић, чланица градског већа за област образовања, верске заједнице и заштита права националних мањина Града Бора, господин Лазар Чонкић, члан општинског већа за здравствену и социјалну политику Општине Жабаљ, господин Игор Стевановић, заменик председника скупштине Општине Књажевац, госпођа Андријана Васић, помоћница градоначелника Града Лесковца, госпођа Марија Ранђеловић, градска већница за област образовања Града Ниша, госпођа Бранка Бежанов, чланица градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада, госпођа Анкица Жегарац Миленковић, саветница у служби за локални економски развој Општине Сурдулица, господин Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, госпођа Славица Кијевчанин, директорка Дечије фондације Песталоци, госпођа Јасминка Чекић Марковић, директорка Центра за образовне политике. Представници Општине Бечеј, којa je укључена у пројекат, су услед непредвиђених околности били спречени да присуствују догађају и накнадно ће потписати Меморандум.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек истакла је да је квалитетно образовање за сву децу мисија Министарства, па је тако укључивање и задржавање деце из осетљивих група у образовању посебно важно.  Министарство пројекат прати од 2017. године, а сам назив пројекта „Заједно ка средњој школи – Подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу“ указује на чињеницу колико је важно да се сви заједно бавимо овим питањем. Навела је да локалне самоуправе имају изузетно значајну улогу и да свака локална самоуправа може, у складу са локалном ситуацијом, дати свој допринос и управо ова врста сарадње се формализује потписаним Меморандумом о сарадњи.

Потписивањем Меморандума партнери граде партнерство између институција и организација на националном и локалном нивоу у циљу пружања усклађене и координисане подршке ученицима из осетљивих група.