Србија данас обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Република Србија и Република Српска данас обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, а изабрано је да то буде 15. септембар – Дан пробоја Солунског фронта.

Док су прошле године улице и значајна места у Београду 15. септембра биле окићене заставама или светлом на зградама, мостовима и другим објектима у бојама тробојке, ове године се спрема богатији програм. Званичници најављују низ манифестација, а централна би требало да буде одржана на Савском тргу у Београду, поред споменика Стефану Немањи.

Предвиђено је обраћање председника Србије Александра Вучића, српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и патријарха Порфирија.

Пре тога, на различитим тачкама у српској престоници биће организована окупљања. Учествоваће Гарда Војске Србије и њен оркестар, уз, како је истакао министар спољних послова Србије Никола Селаковић, „највећу светињу из тог времена, а то је 51 српска пуковска застава, које су симболи српске победе и славе, али и голготе“, а чији су оригинали у Војном музеју.

У обележавању учествује и хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова – вијорећи заставом изнад Београда, саопштено је на њиховом Фејсбук профилу.

Такође, до вечерас ће на београдском Ушћу бити приказивано наоружање и војна опрема – авијација, хеликоптери, тенкови, ПВО системи – које користи српска војска.

Иначе, у циљу утемељења овог празника, сви наши људи, где год да живе, позвани су да на кућу или зграду истакну српску тробојку, један од симбола Србије.