У корак са светским тенденцијама: Виртуелна изложба крајем године!

Прес конференција реализована у оквиру пројекта „Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги“, који финансира Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, а чији је носилац  Општина Ћуприја у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља, одржана је данас у простору Музеја „Хореум Марги-Равно“ у Ћуприји. Како је новинарима још једном потврђено, резултати досадашњих археолошких истраживања римског града Хореум Марги биће презентовани крајем ове године на изложби проширене реалности. Ова виртуелна поставка ће тада моћи да се погледа на јединствен начин: активирањем апликације за мобилне телефоне, и то на неколико тачака у граду.

Владимир Васиљевић, члан Општинског већа за спорт, културу и туризам, истакао је на данашњој конференцији за новинаре како значај овог пројекта лежи у чињеници да је он битан део кровне идеје свих који се баве културом и туризмом у Ћуприји – коначне ревитализације целог комплекса некадашњег римског града.

„ Локална самоуправа ради на много већем и озбиљнијем пројекту – који је негде кровна идеја – а то је ревитализација комплетног античког града Хореум Марги, и ја очекујем да ћемо већ следеће године да имамо озбиљније радове у том правцу, поред овог пројекта који се сад ради и поред константних археолошких истраживања која се раде већ неколико година“, рекао је већник Васиљевић, захваливши се потом Кабинету министра без портфеља и Регионалној агенцији на помоћи и сарадњи у овом пројекту, који је, како је истакао, само још једно препознавање „одличног рада Новака Новаковића и Музеја ‘Хореум Марги – Равно’ на више места“.

Маријана Божић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, говоривши о самом пројекту, истакла је како он коинцидира са Стратегијом одрживог развоја региона за период 2011-2021. Пројекат тако, по њој, има за циљ да широкој јавности промовише и популаризује управо оно што представља богатство територије античког града Хореум Марги.

„Пројекат је већ ушао у другу фазу своје реализације. Прва фаза била је посвећена припремању свих тих важних техничких захтева за реализацију оног што сама иновација захтева: дигитализације материјала, набавке адекватне опреме да би се та дигитализација извршила, израде апликације за један виртуелни приказ североисточне куле и самог античког града… Оно што предстоји у наредном периоду је та широка популаризација, односно подизање видљивости пројекта и самог музеја кроз друштвене мреже и, наравно, кроз кампање у националним медијима“, рекла је, између осталог Маријана Божић, истакавши како крајњи исход пројекта треба да буде „да једна широка јавност, која није само на територији Шумадије и Поморавља, буде упозната са оваквим ресурсом којим општина располаже“.

Постоји велико интересовање за овом интерактивном поставком и у другим градовима, па је директор Новаковић на данашњој конференцији за новинаре најавио да ће већ идуће године „Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги“ бити гостујућа у неколико градова са којима је успостављена институционална сарадња. Ипак, први човек Музеја „Хореум Марги-Равно“ сматра да ће највећа корист од пројекта, односно изложбе бити остварена утицајем на млађу популацију.

„Пројекат је значајан зато што у великој мери популаризује културно наслеђе кроз савремене медије и на један савремен начин. Тако ће се можда најбоље допрети до припадника млађих генерација, којима је савремена технологија јако блиска и којима све оно што није онлајн, што није електронски и што се не налази на мобилним уређајима – није доступно. Ова изложба је заправо добар програм којим ће млађа генерација ући у срж постојања античког града, упознати се са културним наслеђем из свог непосредног окружења, али и стећи нека нова сазнања о римској култури и римском наслеђу на територији Републике Србије и добити ширу перцепцију о томе како је сам град изгледао, где се простирао, шта је све то римски град Хореум Марги имао и зашто је био тако значајан“, истакао је Новаковић, који је додао како ће оваква презентација да омогући и увид у начин чувања културног наслеђа.

Рок за завршетак реализације пројекта „Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги“ је 31. децембар ове године, а његова вредност износи 1.368.750 динара.