У МАНАСТИРУ РАВАНИЦА ОДРЖАНА ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

Свечаном академијом, одржаном испод зидина манастира Раваница, општина Ћуприја је најавила сутрашњи велики празник српског јединства. У националном сећању Видовдан је одувек важио за синоним трајања, непоколебљивог права на опстанак, упркос свим недаћама које су, не у вековним него деценијскиим одредницама, долазиле са свих страна. Мада је Видовдан празник свих Срба, због непосредне близине манастира Ћуприја је одувек имала некакво природно право да Видовдан сматра баш својим празником. Отуда и Видовданске свечаности.

Свечану видовданску академију отворила је химна Боже правде, коју су заједно извели мешовити нишки хор „Бранко“ и дувачки војни оркестар из Ниша. Наког тога присутним гостима и свештенству манастира обратио се Његово преосвештенство владика Браничевски доктор Игнатије Мидић. У својој беседи епископ Браничевски је истакао да је црква једини начин и једино место спасења човека и света.

<p>Након владике Браничевског присутнима се обратио и Јовица Антић, председник Oпштине Ћуприја: “ Не разумеју они који дођу у Србију и кажу зашто славите Видовдан када је то дан пораза српске војске на Косову. Не схватају да је тај Видовдан изродио све доцније српске победе, и Карађорђеве и Милошеве, и оне на Кајмакчалану, Колубари и Церу“.

Надахнуто је о Видовдану и великом кнезу говорио и композитор и академик Светислав Божић. „Свети српски кнез је личност којег је за послове земаљске, дворске а потом и војничке припремила светородна династија Немањића. На Лазара пада зрак промисли Господње који се тихо указује њему и његовој судбини. И он ка тој судбини и креће одавде, из манастира Раваница“- рекао је Божић.

У уметничком делу програма  уз мешовити хор и војни оркестар учестовали су драмски ументици Небојша и Драгана Дугалић, дечији омладински хор „Бранко“ и мајстор фруле Милинко Ивановић.