Уручени уговори о додели субвенција за самозапошљавање

„Драго ми је да и ове године настављамо праксу подршке нашим суграђанима у самозапошљавању. Општина Ћуприја се увек трудила да изађе у сусрет свим људима који имају добре идеје и сопствену иницијативу. Тако ћемо да наставимо и у будућности, а верујем да ћемо у наредном периоду бити више заинтересованих за овакве програме и да ћемо и на тај начин мало по мало да решавамо проблем незапослености, имајући у виду да смо до сада мере политике запошљавања проводили и кроз довођење инвеститора, али и програме „Прва шанса“ и „Првог запошљавања“, изјавио је данас председник Општине Ћуприја Јовица Антић приликом уручивања девет уговора о додели субвенција за самозапошљавање.

Национална служба за запошљавање и Општина Ћуприја имају одличну сарадњу, оценила је директорка НСЗ – Филијала у Јагодини Светлана Митровић, истакавши како је изузетно битно да похвали „Општину Ћуприја која из свог буџета издваја средства како бисмо реализовали мере запошљавања“ са најбољим ефектима на смањење незапослености.

„У овом случају имамо меру самозапошљавања и доделу субвенција свима вама који сте се одлучили да преузмете ствар у своје руке и да покренете сопствени бизнис. Према неким нашим подацима и искуствима из ранијих година, знамо да је самозапошљавање веома ефикасна мера и да даје дугорочне ефекте“, подвукла је Светлана Митровић.

Данас су уговоре добили незапослени који ће се бавити дефицитарним занимањима: столарством, керамичарским и електричарским занатом, услугама одржавања објеката и обрадом стакла. То, према директорки Митровић, значи да су све те предузетничке идеје заправо пословне прилике и да ће свако од ових девет нових предузетника тржишту да понуди управо оно што је актуелно и потребно.

Предузетници су и храбри људи, чуло се данас у Општини Ћуприја. Ако узмемо у обзир године Марка Ђокића, двадесетогодишњака, најмлађег од деветоро нових предузетника, он је без сумње храбар млади човек. Каже да је решио да се бави обрадом и прерадом равног стакла и да му ових 300 хиљада динара много значи.

„Много за почетак значи ова финансијска помоћ, поготово јер треба да купим још неку опрему. Стварно, свакако значи.“, каже Марко, закључивши како је ипак боље раније покренути сопствени бизнис. „Што раније, то боље“, уверен је млади Ђокић.

Иначе, субвенције за самозапошљавање додељују се у једнократном износу од 300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос. Средства и за ову врсту мера активне политике запошљавања, заједно су обезбедили Општина Ћуприја и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.