Увођење ГИС: – На добром смо путу!

На конференција за новинаре, која је поводом реализације пројекта „Ефикасно и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење географско информационог система“ данас одржана у просторијама зграде Општине Ћуприја, чуло се да Ниш и Ћуприја располажу великим бројем различитих непокретности, али без прецизних и правно релевантних података. Реализацијом овог пројекта партнерски градови имају намеру да обезбеде рационално коришћење и управљање имовином и створе поуздану, одговорну и транспарентну администрацију.

Како неефикасно коришћење јавне имовине кошта све грађане, обе јединице локалне самоуправе очекују да, након реализације планираних пројектних активности, дође до смањења трошкова и повећања прихода од имовине у власништву двеју локалних самоуправа.

После неколико месеци откако је споразум између Града Ниша и Општине Ћуприја потписан, могу да кажем да је Општина Ћуприја на једном добром путу. Ми смо за ово време саставили списак од 13 објеката површине 4 хиљаде квадратних метара који ће бити легализовани и озакоњени кроз овај пројекат. Ту ће бити обухваћени вртићи у нашој општини, стрељана која већ дуго времена има проблем са озакоњењем, ту су и неке зграде администрације, а због овог пројекта упослили смо и два лица која раде у Јавном правобранилаштву и која се баве евидентирањем и прикупљањем података у смислу пописа јавне имовине, због чега је овај пројекат и осмишљен – рекла је, између осталог, Светлана Костић, помоћница председника Општине Ћуприја, која је и координаторка тимова за увођење ГИС у централној општини Поморавља.

На конференцији су учествовали и Иван Павловић и Ана Радовановић из Града Ниша, који су подвукли значај ГИС у побољшању прихода јединице локалне самоуправе и истакли добру сарадњу коју Град Ниш, као носилац овог пројекта, има са свима који у Ћуприји раде на увођењу географско информационог система.

Иначе, пројекат „Ефикасно и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење Географско информационог система“, реализује се у партнерству између Града Ниша и Општине Ћуприја, са циљем повећања ефикасности и транспарентности јавне управе кроз унапређење управљања имовином. Пројекат вредан нешто више од 220 хиљада евра, реализује се у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија, а спроводи га Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.