Уз нешто више цене за изношење смећа, добијамо нову услугу – изношење кабастог отпада

Чланови Општинског већа на данашњој електронској седници дали су сагласност на нови ценовник услуга предузећа ПВВ ДОО Ниш – огранак Ћуприја, чиме ће рачуни за сакупљање, одвоз и одлагање комуналног чврстог отпада, што подразумева и обављање јавне хигијене, бити увећани за 11,5 одсто. Према прецизној рачуници, то повећање рачуна ће, на примеру стамбеног објекта од 70 до 120 квадрата, да износи непуних 76 динара. Како су закључиле стручне службе Општинске управе, цена ових комуналних услуга у Ћуприји и даље ће – и после повећања – да буде међу нижим у округу.

Оцењујући оправданост захтева ПВВ за повећање цена, председавајући данашње 18. седнице Општинског већа Владимир Васиљевић истакао је како ће нове цене донети и велике користи за грађане општине Ћуприја.

„У следеће две године ћемо имати бесплатно изношење кабастог отпада, што до сада није био случај, а реално представља један озбиљан проблем, и уз то ћемо да будемо додатно опремљени, као град, новим контејнерима и новим возилом. Свеукупно, ситуација са изношењем смећа ће у наредне две године да буде на знатно вишем нивоу“, рекао је Васиљевић, напоменувши да цене услуга ПВВ нису подизане десет година, а да су у том периоду пружаоцу услуга одбијена чак осам захтева за усклађивање цена. „Реално, стекли су се услови за то, узевши у обзир повећање цене рада, али и додатне послове које ће ово комунално предузеће да обавља у наредне две године“, закључио је Васиљевић.

Већници су дали сагласност и на измене финансијских планова Музеја „Хореум Марги – Равно“, Туристичке организације, Спортског центра „Ада“ и Установе културе. Како се чуло, овим изменама, које дозвољавају тек незнатне издатке, јавним установама омогућено је да обезбеде новогодишње пакетиће за децу запослених.

Такође, чланови извршног органа Општине Ћуприја данас су разматрали и закључке Комисије за утврђивање основаности захтева и висине накнаде штете настале услед уједа паса и мачака луталица и напада паса луталица на домаће животиње.

Како је на крају данашњег рада већа најавио председавајући Владимир Васиљевић, иако је 2020. година на измаку, ово неће бити последња седница извршног органа ћупријске локалне самоуправе – већници ће се, сва је прилика, састати и 31. децембра.