Велико признање: Ћуприја и званично општина по мери привреде

Мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи уручила је данас у Будви представницима 17 градова и општина из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе сертификате да су „по мери привреде“, саопштила је Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Међу овогодишњим добитницима сертификата је и општина Ћуприја, која је тако званично постала тек једна од 10 локалних самоуправа у Србији „са повољним пословним окружењем“. У име општине Ћуприја, на међународној Конференцији о економији, сертификат БФЦ СЕЕ у Будви примио је мр Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја.

Овај сертификат практично помаже инвеститорима у идентификовању општина и градова који нуде најбоље услове за улагање и имају највећи потенцијал за развој, односно, како стоји у саопштењу НАЛЕД, да инвеститори у локалним управама које поседују БФЦ СЕЕ сертификат „могу да рачунају на услуге по највишим међународним стандардима“.

Анализе су показале да су услови за пословање у тим местима 70 одсто бољи него у градовима и општинама које немају ту потврду квалитета, а готово трипут су успешнија у привлачењу инвестиција, навео је НАЛЕД.

До сада су 54 локалне самоуправе са простора пет држава југоисточне Европе добиле сертификат да су „по мери привреде“, а још 33 су у поступку сертификације.

БФЦ СЕЕ се од 2012. спроводи у Босни и Херцеговини, Хрватској, Северној Македонији и Србији, а од 2016. и у Црној Гори. БФЦ СЕЕ платформа отворена је за нове партнере и земље учеснице који желе да се укључе у размену најбољих пракси и дају допринос регулаторној стандардизацији, унапређењу услова пословања на локалном и националном нивоу и економској интеграцији региона.

Подршку овом програму дала је и Влада Немачке путем Отвореног регионалног фонда ГИЗ за модернизацију општинских услуга.