„Видовданске свечаности“ отворене изложбом „Алхемија ковања“

Изложбом средњовековног оружја савремене израде под називом „Алхемија ковања“, у Музеју „Хореум Марги – Равно“ у Ћуприји вечерас су отворене „Видовданске свечаности“.

Најрепрезентативнији део изложбене поставке чине мачеви, рад Смедеревца Жељка Пантића,  једног од најпознатијих мајстора-ковача средњовековног оружја, као и експонати из приватне колекције Милоша Нешовића, археолога из Београда.

“Овакво оружје, које је врло верна реплика оног које су користили средњовековни ратници, данас употребљавају витешке дружине из целе Србије. Изложба “Алхемија ковања” је тематски адекватна за Видовдан, и зато смо се одлучили баш за овакав концепт”, рекао је Новак Новаковић, директор музеја.

Како је отварање изложбе „Алхемија ковања“ уједно представљало и почетак манифестације „Видовданских свечаности“, посетиоцима ове занимљиве поставке обратила се и Јелена Петровић, директорка Туристичке организације општине Ћуприја, која је потенцирала значај овогодишње манифестације, чија се већина догађаја још једном дешава у порти манастира Раваница, задужбини кнеза Лазара.

“Видовданске свечаности су један од туристички најважнијих догађаја у општини Ћуприја. Богато културно-историјско наслеђе је један од наших најјачих адута, а будући да обележавамо 630 година од Косовског боја, ове године манифестација има нарочит значај”, рекла је отварајући Видовданске свечаности директорка Петровић.

Изложба „Алхемија ковања“ биће отворена до 15. јула.