„Vidovdanske svečanosti“ otvorene izložbom „Alhemija kovanja“

Izložbom srednjovekovnog oružja savremene izrade pod nazivom „Alhemija kovanja“, u Muzeju „Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji večeras su otvorene „Vidovdanske svečanosti“.

Najreprezentativniji deo izložbene postavke čine mačevi, rad Smederevca Željka Pantića,  jednog od najpoznatijih majstora-kovača srednjovekovnog oružja, kao i eksponati iz privatne kolekcije Miloša Nešovića, arheologa iz Beograda.

“Ovakvo oružje, koje je vrlo verna replika onog koje su koristili srednjovekovni ratnici, danas upotrebljavaju viteške družine iz cele Srbije. Izložba “Alhemija kovanja” je tematski adekvatna za Vidovdan, i zato smo se odlučili baš za ovakav koncept”, rekao je Novak Novaković, direktor muzeja.

Kako je otvaranje izložbe „Alhemija kovanja“ ujedno predstavljalo i početak manifestacije „Vidovdanskih svečanosti“, posetiocima ove zanimljive postavke obratila se i Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije opštine Ćuprija, koja je potencirala značaj ovogodišnje manifestacije, čija se većina događaja još jednom dešava u porti manastira Ravanica, zadužbini kneza Lazara.

“Vidovdanske svečanosti su jedan od turistički najvažnijih događaja u opštini Ćuprija. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe je jedan od naših najjačih aduta, a budući da obeležavamo 630 godina od Kosovskog boja, ove godine manifestacija ima naročit značaj”, rekla je otvarajući Vidovdanske svečanosti direktorka Petrović.

Izložba „Alhemija kovanja“ biće otvorena do 15. jula.