ERIĆ: „Svakog dana se borimo za Ćupriju i naše sugrađane – dokaz za to je i Modna kuća „22. decembar“

Opština Ćuprija dobila je u javnu svojinu objekat nekadašnje Modne kuće „22. decembar“. Lokalna samouprava tako je bez naknade postala vlasnik zgrade u samom centru Ćuprije, objekta koji je od bombardovanja predstavljao ruglo i lošu sliku Ćuprije, a sam ugovor o prenosu svojine svojim potpisima potvrdili su Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu i Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija. Posle rekontrukcije koja bi mogla da počne već tokom ove godine, u objektu će biti smeštena „zgrada Opština Ćuprija, odnosno Opštinska uprava“, kako je to decidirano najavio predsednik Erić.

Odmah nakon parafiranja ugovora, predstavnicima medija obratio se Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, konstatujući kako je današnji dan kruna jednog velikog posla u čijem središtu je bio prvi čovek ćuprijske lokalne samouprave.

„Konačno, posle velikog zalaganja pre svega predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića, mi danas prenosimo ovu zgradu – koja se nalazi u samom centru grada i koja je kao stvorena za gradsku kuću – u svojinu lokalne samouprave. Ovo je, da podsetim, treći put da dolazimo u opštinu Ćuprija ovakvim povodom: bili smo ovde da atletskoj Ćupriji prenesemo stadion na kome se sada gradi Atletski centar Srbije, a pre toga i da prenesemo zemljište za potrebe izgradnje industrijske zone, gde će u aprilu doći i turski investitor da krene sa izgradnjom fabrike FEKA.“, rekao je direktor Vorkapić izrazivši i zadovoljstvo što je vlasnik „22. decembra“ sada „neko ko zna da se stara o imovini“.
I predsednik Ninoslav Erić nije krio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kojim se, napokon, stiču uslovi da još jedna „crna tačka“ Ćuprije bude pretvorena u funkcionalno koristan i estetski lep marker grada na Moravi. Ipak, svoje izlaganje pred novinarima Erić je počeo zahvalom čoveku koji je nesumnjivo uveliko zaslužan što je dvadesetogodišnjem putu propadanja „22. decembra“ konačno došao kraj.
„Prvenstveno, zahvaljujem se Jovanu Vorkapiću, direktoru Republičke direkcije za imovinu, koji je ovde i domaćin jer je dobio „ključeve grada“ kada je Republika Srbija prenela u vlasništvo 16 hektara industrijske zone. Danas smo opet tu jer država Srbija prenosi pravo javne svojine na lokalnu samoupravu i nad ovim objektom. Svi građani Ćuprije znaju da je veliki problem imati u samom centru zgradu koja je ruina, iz koje je čak i drveće počelo da raste“, rekao je predsednik Opštine Ćuprija, osvrnuvši se potom i na probleme koji su pratili proces prenosa prava svojine nad objektom nekadašnje Modne kuće „22. decembar“.
„Verujte, ja sam svaki put kad sam išao u Beograd pričao i o ovom nasleđenom problemu i uopšte nije bilo lako da dođemo do današnjeg dana i potpisivanja ugovora o prenosu prava svojine. Poreska uprava, koja je bila korisnik objekta, sve ove godine je želela da zadrži zgradu Modne kuće „22. decembar“. Poslednjih godinu dana posebno smo intenzivirali naše razgovore sa ljudima iz Poreske uprave i, eto, uspeli smo u naumu da pribavimo objekat u javnu svojinu. U tome nam je bezrezervno pomogao direktor Vorkapić, jer je znao – i zna – da se Opština Ćuprija domaćinski odnosi stara o svojoj imovini i prema imovini koju je dobila od Republike.“
Nadalje, Erić je podsetio i na brojne nasleđene probleme sa kojima su on i njegov tim susretali od kraja juna 2013. godine, kada su i preuzeli odgovornost u lokalnoj samoupravi. Kako je moglo da se čuje, lako bi bilo da je samo trebalo rešiti problem sa zgradom „22. decembra“.
„Mi smo za ovih pet godina uradili veliki broj stvari koje su vrlo bitne za lokalnu samoupravu. Niko nije mario za svojinu lokalne samouprave u poslednje dve decenije, a slikovit primer je i zgrada „22. decembra“: to što niko nije uradio za 13 godina, mi smo uradili! Vrlo je važno da istaknem da svaku stvar koju radimo, radimo u korist naših sugrađana. I nije, naravno, problem bio samo sa ovim objektom. Mi smo zatekli potpuno devastiranu Ćupriju, sa lošom infrastrukturom, bez industrijske zone, sa teretom loše privatizacije… Moj tim i ja smo do sada uspeli da oživimo skoro sve braunfild lokacije: „Mladost“, „Caričin grad“, „Kompresor“, „Velmortrans“, „Komponenentu“, Poljoprivredno dobro „Dobričevo“… Ispravili smo 80 procenata svih loših stvari koje smo zatekli, i ja vam poručujem da ćemo sa istom energijom i voljom da završimo i preostalih 20 odsto!“, poentirao je predsednik Erić.
Inače, prema rečima prvog čoveka ćuprijske lokalne samouprave, već se sada zna i namena objekta „22. decembra“ posle rekonstrukcije – biće to zdanje Opštinske uprave opštine Ćuprija.
„Što se tiče samog „22. decembra“, Planom detaljne regulacije predvideli smo da zgrada bude u funkciji Opštine, odnosno – Opštinske uprave. Već od danas krećemo u izradu projektno-tehničke dokumentacije, a ja očekujem da do kraja godine počnemo i sa rekonstrukcijom fasade, odnosno spoljašnjeg dela objekta, a dogodine i unutrašnjeg dela zgrade, koja na tri etaže ima ukupno 948 kvadrata i čija je vrednost, prema proceni Poreske uprave, oko milion evra.“
Po završetku konferencije za novinare, Vorkapić i Erić sa svojim saradnicima obišli su objekat u kome se nekada nalazila Modna kuća „22. decembar“

Uskoro počinje rekonstrukcija trotoara u Kneza Miloša
Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Erić je potvrdio da je u petak, 22. marta, u Ministarstvu privrede potpisao ugovor o rekonstrukciji trotoara u Ulici kneza Miloša u iznosu od 58 miliona dinara. Radovi uskoro kreću, a prvi čovek ćuprijske lokalne samouprave danas je obelodanio i da je zemljište koje sada služi kao parking, na mestu gde se nekada nalazila kafana „Kasina“, preneto u svojinu Opštine Ćuprija. Kako je rekao Erić, pošto je tu pao jedan od projektila tokom NATO agresije, uskoro će ovaj prostor biti pretvoren u trg na kome će biti podignut spomenik sećanja na NATO agresiju.