K O N K U R S sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024. godini

R e p u b l i k a S r b i j a
OPŠTINA ĆUPRIJA
Opštinsko veće
Broj: 001169058 2024 04764 003 000 000 001 04 010
Datum: 29.03.2024. god.
Ulica: 13. oktobra broj 7
Ć u p r i j a
Na osnovu čl. 16. stav 1. tačka 4) i 20. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS”, br. 92/23), Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS” broj 9/22), Uredbe o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) („Službeni glasnik RS”, broj 23/21), Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS” br. 6/24) i Odluke o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024. godini, broj 001159536 2024 04764 003 000 017 001 30 003 od 29.03.2024. godine, Opštinsko veće opštine Ćuprija dana 29.03.2024.godine, raspisuje

                                                            K O N K U R S
sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog
informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024. godini

Konkurs se raspisuje radi pružanja finansijske podrške proizvodnje medijskih sadržaja koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja građana na teritoriji opštine Ćuprija, definisanog članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima i objavljuje se na veb-sajtu opštine www.cuprija.rs
Sredstva opredeljena za ovaj konkurs iznose 13.500.000,oo dinara planiranih Odlukom o budžetu opštine Ćuprija za 2024.godinu.
Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti za sufinansiranje projekta je 50.000,00 dinara a najveći 13.000.000,00 dinara.
Učesnik konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za štampane medije i novinske agencije, u skladu sa pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći), može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu koji ne prelazi 80% opravdanih troškova predloženog projekta, a najviše do iznosa utvrđenog konkursom.
Učesnik konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja od lokalnog značaja za radio i internet medije, u skladu sa uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u oblasti javnog informisanja, može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu koji
ne prelazi 80% opravdanih troškova predloženog projekta, a najviše do iznosa utvrđenog
konkursom.
Učesnik konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za televizije, u skladu sa uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u oblasti javnog informisanja, može podneti zahtev za sufinansiranje projekata u iznosu koji ne prelazi 50% opravdanih troškova proizvodnje medijskih sadržaja, a najviše do iznosa utvrđenog konkursom.
Izuzetno, u skladu sa uslovima i kriterijumima za dodelu državne pomoći u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 18. stav 1. Zakona, učesnik konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za televizije može podneti zahtev za sufinansiranje projekata u iznosu
koji ne prelazi 80% opravdanih troškova, ukoliko podnese projekat proizvodnje medijskih
sadržaja čija komercijalna eksploatacija nije predviđena, i to za:

1) proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih društveno osetljivim grupama, kao što su deca i mladi, žene, stare osobe, socijalno i zdravstveno ugrožena lica, osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT zajednice, pripadnici etničkih manjina i dr.;
2) proizvodnju medijskih sadržaja koji su namenjeni očuvanju, izražavanju kulturnog identiteta kako srpskog naroda tako i nacionalnih manjina, vodeći računa da nacionalne manjine prate određene programske celine na svom maternjem jeziku i pismu;
3) proizvodnju medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti nauke,opšteg obrazovanja uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema,zdravstvenog obrazovanja i obrazovanja u vezi sa zaštitom životne sredine;
4) proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih informisanju naših građana u inostranstvu na srpskom jeziku, kao i pripadnika srpskog naroda koji živi van teritorije Republike Srbije;
5) proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih predstavljanju kulturnog nasleđa i umetničkog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu.
Konkurs se raspisuje i sredstva se dodeljuju za projekte čija realizacija može trajati do godinu dana od dana donošenje odluke o dodeli sredstava.
Prilikom zaključivanja ugovora sa svakim korisnikom određuje se rok za realizaciju projekta, u skladu sa planom projektnih aktivnosti.

PRAVO UČEŠĆA
Pravo učešća na Konkursu ima:
1) izdavač čiji je medij upisan u Registar medija u skladu sa zakonom, i koji ima odgovarajuće ovlašćenje za pružanje medijske usluge u skladu sa zakonom koji uređuje elektronske medije odnosno koji je upisan u Registar medijskih usluga koji vodi Regulatorno telo za elektronske medije, kada se radi o elektronskim medijima;
2) lice koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koje priloži dokaz, ne stariji od 30 dana, da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji ispunjava uslove iz tačke 1.
Pravo učešća na Konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja u štampanom i digitalnom formatu imaju mikro, mala i srednja pravna lica i preduzetnici.
Pravo učešća na Konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja za televiziju imaju mikro, mala, srednja i velika pravna lica i preduzetnici.
Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači, odnosno lica koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja sa istim projektom koji je podržan na konkursima Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave i za koji je korisnik organu dostavio izveštaj o realizaciji projekta.
Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači sa medijem u kome nisu objavljeni osnovni podaci o mediju u obliku impresuma.
Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda za  obavljanje delatnosti u oblasti javnog informisanja.
Pravo učešća na konkursu nemaju podnosioci koji su dobili sredstva za sufinansiranje projekta na konkursu Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podneli narativni i finansijski izveštaj i proizvedeni medijski sadržaj odnosno dokaz o realizaciji projekta.
Pravo učešća na konkursu nemaju podnosioci koji su dobili sredstva za sufinansiranje projekta na konkursu Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, a za koje se utvrdi da su nenamenski trošena, odnosno da nisu ispunili ugovornu obavezu.
Pravo učešća na Konkursu nemaju lica koji se nalaze u postupku povraćaja državne ili de minimis pomoći, kao i lica koja su bili u teškoćama u smislu propisa o kontroli državne pomoći.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU
Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.
Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu sa jednim projektom za svaki medij.
Projekat u smislu Zakona podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa predviđenog članom 15. Zakona.
Sredstva se dodeljuju za proizvodnju novog medijskog sadržaja, u skladu sa planiranim aktivnostima navedenim u projektu, u kojem udeo preuzetog sadržaja iz drugih izvora, odnosno arhivskih snimaka ne može biti veći od 20 procenata, pri čemu sadržaji iz drugih izvora i arhivski snimci moraju biti jasno označeni.
Dokumentarna građa (video i audio zapisi i fotografije) koja se koristi za ilustraciju u proizvodnji novog medijskog sadržaja (dokumentarnog i drugog programa) nije obuhvaćena navedenim procentom iz stava 2. ovog člana.
Projekat u smislu Zakona ne podrazumeva praćenje društvenih, ekonomskih, političkih, kulturnih, sportskih i drugih dešavanja na dnevnom nivou (vesti, centralna informativna emisija, jutarnji program, pregled dana i sl.).
Učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20% od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta.
Lice koje je angažovano za proizvodnju dela medijskog sadržaja ne može biti zaposleno kod izdavača niti povezano lice sa izdavačem u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i drugih oblika organizovanja.
Pravo učešća na Konkursu nemaju preduzetnici koji su prekinuli obavljanje delatnosti.

KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA
Opšti kriterijumi su:
1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni
interes u oblasti javnog informisanja, a posebno se ocenjuje:
1) relevantnost projekta;
2) izvodljivost projekta;
3) praćenje realizacije projekta;
4) kapaciteti predlagača projekta;
5) dostupnost sadržaja ciljnoj grupi;
6) budžet i opravdanost troškova.
2. Mera u kojoj se medij putem koga će biti realizovan projekat pridržava profesionalnih i etičkih standarda:
1) da li su mediju putem kojeg će biti realizovan projekat izrečene mere od strane državnih organa, Regulatornog tela za elektronske medije ili Saveta za štampu, u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;
2) težina prekršaja i učestalost ponavljanja.
Bliži kriterijumi za ocenjivanje projekata su:
1. opšti informativni i specijalizovani medijski sadržaji od značaja za život i rad građana kao i prezentovanje rada organa lokalne samouprave na teritoriji opštine Ćuprija;
2. aktuelnost teme i dostupnost većem broju korisnika;
3. doprinos u očuvanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika;
4. doprinos očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritoriji opštine Ćuprija;
5. doprinos predloženog projekta unapređenju i ravnopravnosti položaja osetljivih i marginalnih društvenih grupa;
6. projekti koji doprinose medijskoj originalnosti i raznovrsnosti.
Prioritetne oblasti za ostvarivanje javnog interesa u oblasi javnog informisanja su: podizanje kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom i pripadnika drugih manjinskih
grupa; zaštita i razvoj ljudskih prava i demokratije; unapređenje pravne i socijalne države; slobodni razvoj ličnosti i zaštita dece, lokalni ekonomski razvoj, sa posbnim osvrtom na razvoj svih vidova turizma, privrede i poljoprivrede, razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoj obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema; razvoj nauke, sporta i fizičke kulture; zaštita životne sredine i zdravlja ljudi; unapređivanje medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana opštine Ćuprija za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života.

DOKUMENTACIJA
Učesnik Konkursa je obavezan da dostavi sledeću dokumentaciju, složenu navedenim redosledom:
1. Popunjenu i potpisanu prijavu (Obrazac 1) u četiri primerka Obrazac 1 se sastoji iz predloga projekta i budžeta projekta i preuzima se sa veb-sajta opštine Ćuprija www.cuprija.rs
2. Bodovnu lista za ocenu projekta proizvodnje medijskih sadržaja (Obrazac 4) u četiri
primerka.
Podnosioci na bodovnoj listi popunjavaju:
Naziv organa javne vlasti: Opštinsko veće opštine Ćuprija
Naziv konkursa: Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024.godini
Podnosilac prijave: Navesti naziv podnosioca prijave, odnosno podnosioca projekta
Obavezno spojiti predlog projekta, budžet projekta, sinopsis i bodovnu listu u jednu celinu (svaki primerak mora biti posebna celina, bez koričenja)
3. Dokaz (potvrda) da će medijski sadržaj biti emitovan/objavljen u mediju koji je upisan u Registar medija (obavezno samo za lica koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, a nisu izdavači medija) u jednom primerku
4. Primerak poslednjeg izdanja novina u kojima će medijski sadržaj biti objavljen (za štampane medije) u jednom primerku
5. Izjavu učesnika (u slobodnoj formi) da proizvedeni sadržaj neće biti komercijalno
eksploatisan (za projekte čija komercijalna eksploatacija nije predviđena) u jednom primerku
6. Izjavu učesnika (u slobodnoj formi) da projekat ne bi mogao biti realizovan bez dodele državne pomoći, odnosno da projekat ne bi mogao biti realizovan drugim instrumentom državne pomoći osim subvencija – bespovratnih sredstava (za televiziju,radio i internet medije) u jednom primerku
7. Izjavu učesnika (u slobodnoj formi) o ukupnom iznosu sredstava koja su mu u tekućoj i prethodne dve kalendarske godine dodeljena po osnovu pomoći male vrednosti (de minimis
pomoći) (za štampane medije i novinske agencije) u jednom primerku.
8. Izjavu učesnika (u slobodnoj formi) da se ne nalazi u postupku povraćaja državne ili de minimis pomoći i da nije bio u teškoćama u smislu propisa o kontroli državne pomoći u jednom primerku
9. Dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije

ROKOVI
Konkurs se raspisuje u periodu od 29. marta 2024. godine do 19. aprila 2024. godine.
Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Konkursa. Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem.

POZIV ZA UČEŠĆE U RADU STRUČNE KOMISIJE

Ocenu projekata podnetih na Konkurs vrši stručna komisija koju imenuje predsednik opštine Ćuprija.
Pozivaju se novinarska i medijska udruženja da pisanim putem predlože članove stručne komisije
Pozivaju se teoretičari, analitičari i praktičari iz oblasti medija zainteresovani za učešće u radu komisije, da pisanim putem predlože svoje članstvo u komisiji. Predlog za člana komisije dostavlja se na Obrascu za prijavu za člana komisije (Obrazac 3) koji je objavljen na zvaničnom sajtu opštine Ćuprija (www.cuprija.rs).
Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.
Udruženja i teoretičari, analitičari i praktičari iz oblasti medija predloge za članove stručne komisije mogu poslati, u roku od 20 dana od dana objavljivanja Konkursa na zvaničnom sajtu opštine Ćuprija (www.cuprija.rs), (odnosno do 19. aprila 2024. godine).
Prijave se dostavljaju na adresu Opštinsko veće opštine Ćuprija, 13. oktobra br 7,
35230 Ćuprija sa naznakom:
„Prijava za učešće u radu konkursne komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024. godini“.
Na poleđini koverte navodi se naziv novinarskog i medijskog udruženja koje predlaže člana komisije, odnosno ime i prezime teoretičara, analitičara i praktičara iz oblasti medija koji podnosi prijavu za učešće u radu komisije.
Prijavu poslati i elektronski na adresu: opstinskovece@cuprija.rs.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Prijava projekata na Konkurs šalje se isključivo poštom u posebnoj koverti sa naznakom: „Konkurs za za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Ćuprija u 2024. godini“ – NE OTVARATI, na adresu: Opštinsko veće opštine Ćuprija, 13. oktobra br 7, 35230 Ćuprija.
Na poleđini koverte navesti tačan naziv i adresu podnosioca prijava sa PIB-om i MB-om (za pravna lica).
Obrazac 1, sa jasnim nazivom podnosioca projekta u naslovu mejla, šalje se u elektronskoj formi, na adresu: opstinskovece@cuprija.rs
Konkursni materijal se ne vraća.
Prijave koje ne ispunjavaju uslove za učešće na konkursu, prijave dostavljene nakon isteka propisanog roka za dostavljanje, kao i prijave na pogrešnom obrascu, biće odbačene.
Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 11 do 15 časova na broj telefona: 035/8150929.
Učesnik Konkursa dužan je da se u svemu pridržava odredbi Zakona o javnom informisanju i medijima, Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS” broj 9/22), Uredbe o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) („Službeni glasnik RS”, broj 23/21), Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS” br. 6/24).

OBJAVLJIVANJE ODLUKE O RASPODELI SREDSTAVA
Rešenje o raspodeli sredstava po raspisanom Konkursu, biće objavljeno na veb-sajtu opštine Ćuprija i dostavljeno svim učesnicima Konkursa u elektronskoj formi.
Ugovor će se zaključiti samo sa licem kome su dodeljena sredstva, a kome račun u momentu zaključenja ugovora nije u blokadi.
Učesnik konkursa kojem je odobren manji iznos sredstava od traženog u obavezi je da revidira aktivnosti, odnosno planirani broj medijskih sadržaja i specifikaciju troškova, unese ih u Obrazac 1a i dostavi uz ugovor.

ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Svi podaci o ličnosti koji budu dostavljeni Opštini Ćuprija biće obrađivani isključivo u svrhu učešća u javnom pozivu, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS“ br. 87/2018).
Pristup ličnim podacima imaće samo ovlašćena lica Opštine Ćuprija koja su obavezana na čuvanje poverljivosti podataka o ličnosti i neće ih otkrivati trećoj strani osim ako je to neophodno u svrhu kontrole postupka sprovođenja javnog poziva ili revizije.
Opština Ćuprija čuvaće podatke o ličnosti u roku predviđenim zakonom uz primenu odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera.
Lica čiji se podaci obrađuju imaju pravo na pristup, ispravku i brisanje svojih podataka, pravo na ograničenje obrade svojih podataka, prava na prigovor i pravo na pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Za učešće na javnom pozivu, Vaša je zakonska obaveza da nam date Vaše lične podatke, tačne i potpune. U suprotnom nećete moći da ostvarite Vaše pravo učešća.

PREDSEDNIK OPŠTINSKOG VEĆA
Jelena Đulinac, prof.srp.jez. i knjiž.

 1. Narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta u oblasti javnog informisanja (Obrazac 2)

 2. Obrazac za prijavu za člana komisije (Obrazac 3)

  3. Bodovna lista za ocenu projekta proizvodnje medijskih sadržaja (Obrazac 4)

  4. Budžet projekta i finasijski izveštaj(Obrazac 1, Obrazac 1a i Obrazac 2)

  5. Izjava o objavljivanju emitovanju proizvedenog medijskog sadržaja (Obrazac 6)

  6. Izjava o realizovanju planiranih aktivnosti (Obrazac 7)

   7. Prijava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja (Obrazac 1)  

   8.Revidirana prijava za sufinansiranje projekta u oblasti javnog informisanja, Obrazac 1A

 

Rešenje o imenovanju Komisije

Rang lista – samostalne prijave

Rang lista – udruženja

Medijsko, humanitarno-edukativno udruženje Ansambl
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Udruženje radio stanica RAB Srbija

Zapisnik sednica Komisije rang lista i Predlog finansiranja
Predlog raspodele sredstava
Rang lista prijavljenih projekata

Nenad Perić
Predrag Filipović
Radoman Irić
Slavoljub Ristić
Stevica Karapandžin
Andrijana Srećković
Branimir Grulović
Dragana Kožan
Jovan Bukovala
Nenad Vujić

Rešenje o raspodeli sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja