Отворени јубиларни „Матићеви Дани“

 

Ретроспективна изложба фотографија  кроз коју је приказано минулих 39 година  најзначајније културне манифестације у Ћуприји била је добра сценографија за отварање јубиларних „Матићевих дана“.  У име домаћина и 40-огодишњег организатора манифестације госте је поздравила Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке која носи име великог књижевника.

Истичући да је привилегија Ћуприје то што је родно место великог Матића, Јовица Антић, председник општине Ћуприја је  подижући завесу на овогодишњим „Матићевим данима“ нагласио да то  нису само дани поезије и уметности већ дани естетике и нечег лепог, свима тако потребног у овим суморним данима епидемије и борбе са Ковид-ом.

У уметничком делу програма ученици ћупријске гимназије казивали су Матићеву поезију на француском, њихов професор Владан Цветковић, реанкарнирајући песника, знамениту песму „ Теци реко“, а дует Предраг Качавенда и Јован Станојевић представио је  арију из опере „Дон Кихот“.

Своје сећање на минуле „Матићеве године“ евоцирао је песник Радомир Андрић, дугогодишњи члан жирија за доделу „Матићевог шала“. Матић је био, подвукао је Андрић, један од родоначелника српске модерне и то не само у поезији, већ и на филму, позоришту, сликарству. По његовој процени „Матићев шал“ је за четири деценије постојања дао неке од најлепших збирки песама, а већина његових добитника данас је у самом врху српске савремене поезије.

Матићеви дани трају до понедељка 13. септембра када ће, на дан рођења Матића, бити проглашен овогодишњи лауреат „Матићевог шала“.