Otvoreni jubilarni „Matićevi Dani“

 

Retrospektivna izložba fotografija  kroz koju je prikazano minulih 39 godina  najznačajnije kulturne manifestacije u Ćupriji bila je dobra scenografija za otvaranje jubilarnih „Matićevih dana“.  U ime domaćina i 40-ogodišnjeg organizatora manifestacije goste je pozdravila Ljiljana Đorđević, direktorka biblioteke koja nosi ime velikog književnika.

Ističući da je privilegija Ćuprije to što je rodno mesto velikog Matića, Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija je  podižući zavesu na ovogodišnjim „Matićevim danima“ naglasio da to  nisu samo dani poezije i umetnosti već dani estetike i nečeg lepog, svima tako potrebnog u ovim sumornim danima epidemije i borbe sa Kovid-om.

U umetničkom delu programa učenici ćuprijske gimnazije kazivali su Matićevu poeziju na francuskom, njihov profesor Vladan Cvetković, reankarnirajući pesnika, znamenitu pesmu „ Teci reko“, a duet Predrag Kačavenda i Jovan Stanojević predstavio je  ariju iz opere „Don Kihot“.

Svoje sećanje na minule „Matićeve godine“ evocirao je pesnik Radomir Andrić, dugogodišnji član žirija za dodelu „Matićevog šala“. Matić je bio, podvukao je Andrić, jedan od rodonačelnika srpske moderne i to ne samo u poeziji, već i na filmu, pozorištu, slikarstvu. Po njegovoj proceni „Matićev šal“ je za četiri decenije postojanja dao neke od najlepših zbirki pesama, a većina njegovih dobitnika danas je u samom vrhu srpske savremene poezije.

Matićevi dani traju do ponedeljka 13. septembra kada će, na dan rođenja Matića, biti proglašen ovogodišnji laureat „Matićevog šala“.