Pitanja i odgovori vezani za sprovođenje mera energetske sanacije

Pitanja privrednih subjekata i odgovori njima u vezi sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Ćuprija u okviru projekta „ Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“ – ažurirano 18.10.2023.

Pitanje:
– Da li se prilog 3 i prilog 4 predaje uz prijavu na javni poziv ?
Odgovor:
– Ne, prilog 3 i prilog 4 se ne predaju u prijavi za jvni poziv. Ova dva priloga služe privrednim subjektima da se upoznaju sa ulovimakoje je neophodno da ispunjavaju tokom realizacije aktivnosti.

Pitanje:
– Na koliko dana se ažuriraju liste privrednih subjekata ?
Odgovor:
– Na osnovu Odluke o raspisivanju javnog poziva , izmena i dopuna liste privrednih subjekata se vrši po potrebi , a najduže svakih 15 dana .

Pitanje :
– Do kada traje javni poziv za privredne subjekta ?
Odgovor:
Na osnovu Odluke o raspisivanju javnog poziva,
– Javni poziv za privredne subjekte će trajati do utroška finansijskih sredstava za realizaciju projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“ a najduže do 30.11.2027. godine

 

Pitanja direktnih korisnika (građana) i odgovori njima u vezi sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Ćuprija u okviru projekta „ Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“

Pitanje:
– Do kada traje prijavljivanje za građane ?

Odgovor:
– Javni poziv će trajati do utroška finansijskih sredstava a najduže do 31.12.2023. godine.

Pitanje:
– Gde može da se uzme prijavni obrazac ?
Odgovor:
– Konkursna dokumentacija za Javni poziv može se preuzeti na internet stranici opštine www.cuprija.rs ili na pisarnici opštine i sarži :
Prilog 1 – za građane-Prijavni obrazac i obrazac o stanju porodične kuće
Prilog 2 – Informacija o potrebnoj tehničkoj dokumentaciji za primenu mera poboljšanja energetske efikasnosti i zakonskoj regulativi po kojoj se izvode mere energetske sanacije
– Listu privrednih subjekata za sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Ćuprija

Pitanje:
Da li može na konkurs da se prijavi osoba koja živi u inostranstvu i ne vodi se da živi na adresi gde se objekat nalazi, a za koji bi konkurisala ?
Odgovor:
Pravo učešća na Javnom pozivu imaju krajnji korisnici koji stanuju u objektima i ispunjavaju sledeće uslove:
1) Da je objekat legalan (važi i za građevinsku dozvolu);
2) Da je podnosilac prijave:
-vlasnik objekta ili;
-korisnik objekta sa prijavom boravka na adresi objekta i priloženom pisanom saglasnosti vlasnika objekta overenoj kod javnog beležnika
– da se u objektu stanuje tokom cele godine

Pitanje:
Da li objekat (za koji se konkuriše) treba da bude legalan ?

Odgovor:

Potrebno je da posedujete neki dokaz o legalnosti objekta:

-Upotrebna dozvola da je pravnosnažna, ili
-Rešenje o ozakonjenju pravnosnažno, ili
-Izvod iz lista nepokretnosti iz koga proizilazi da je objekat upisan u skladu sa propisima o izgradnji ili da je izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji;

Napomena: građani nisu u obavezi da dostavljaju dokumentaciju koja je javno dostupna
(npr. Izvod iz lista nepokretnosti).

Pitanje:
Da li se sufinansira postavljanje izolacije na stambeno-poslovnom objektu ?
Odgovor:
Sredstva se neće odobravati za energetsku sanaciju poslovnog prostora ili bilo kakvog drugog nestambenog prostora. (sufinansirće se deo stambenog prostora , a za deo poslovnog prostora vlanik sam snosi troškove )

Pitanje:
Može li da se konkuriše za meru (7) zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, samo za etažu sprata ako u prizemlju imam urađenu ?
Odgovor:
Može se konkurisati za meru pod brojem (7- zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora ), samo za etažu sprata ako u prizemlju imam urađenu cevnu mrežu. Ova mera se može primeniti samo zajedno sa nekom od pojedinačnih mera tačka 4) ili 5) ili 6) ili iz paketa koji sadrži navedene mere.

Pitanje:
Imam uveden gas, nedostaju mi neki radijatori na spratu . Može li da se konkuriše samo za ugradnju grejnih tela i pratećeg pribora?
Odgovor:
Ne, za meru (7) zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora se može konkurisati samo zajedno sa nekom od mera pod tačkom 4) ili 5) ili 6) iz javnog poziva.

Pitanje:
Ako ugrađujem toplotnu pumpu vazduh-vazduh, da li moram da zamenim (izbacim) i grejno telo koje imam u kući ?
Odgovor:
Pri primeni ove mere nije obavezna zamena postojećeg kotla ili peći. Toplotna pumpa mora da ima minimalni SCOP (sezonski koeficijent grejanja) prema izvoru toplotne energije:
– Vazduh, više od 3,4;
– Zemlja, više od 4,0;
– Voda, više od 4,5;