Počast Ivankovačkim junacima

 

Molebanom koji su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve na spomen bojištu „ Šančevi na Ivankovcu“ otpočelo je obeležavanje 217. godišnjice čuvenog boja. Vence na spomenik Milenku Stojkoviću i njegovim ustanicima štoje i bio zvaničan početak državnog ceremonijala položile su delegacije Vlade republike Srbije, Vojske Srbije, opštine Ćuprija i opštinske organizacije SUBNOR-a.

O značaju boja na Ivankovcu za dalji tok ustanka ali i ukupna dešavanja u 19. veku govorio je Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija. Ističući da je Ivankovačka bitka bila početak narodne revolucije koja će rezultirati uspostavom pune državnosti Antić je podvukao da će  odlučnost i spremnost na žrtvu Karađorđevih ustanika puna dva veka docnije  nadahnjivati generacije Srba. „Na nama je“-zaključio je Jovica Antić- „da njihovu spremnost na žrtvovanje odužimo stvaranjem još lepše Srbije“

Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u svom obraćanju govorio o istorijskom značaju svih velikih srpskih bojeva protiv Turaka na formiranje savremene Evrope i  odanas, vrlo često negativnom odnosu evropskih zvaničnika prema srpskoj stvarnosti. “Mada su naši spomenici stariji od svih njihovih država oni to uglavnom ne žele da vide“- podvukao je Zoran Antić.

U umetničkom delu programa učestvovao je hor „Vozglas“, a državna svečanost završena je tradicionalnim pucnjem replike Karađorđevog trešnjevog topa.