Ћуприја обележила свој празник

Свечаном седницом СО којој су присуствовали представници државних органа, гости из братског Добоја, делегације суседних градова и општина, у сали ШОМО „Душан Сковран“  обележен је  Дан општине и 77-а годишњица ослобођења Ћуприје у Другом светском рату.

Честитајући празник грађанима Ћуприје Нинослав Ерић, председник СО Ћуприја се у свом обраћању осврнуо на протекле три деценије новог миленијума, поредивши их са годишњим добима. Прва деценија, казао је Ерић, по свом сивилу наликовала је зими, јер у Ћуприји ништа није функционисало, привреда готово да није постојала, школе су прокишњавале.  Друга деценија, од 2013-те, донела је буђење пролећа и наговештај да се може другачије. Ћуприја је добила прву индустријску зону, започела припреме за другу, а у граду и селима су после много година започети инвестициони радови. Трећа деценија је лето, истакао  је председник Скупштине општине, у којој ћемо убирати плодове добре припреме у претходних осам година, а све ће то бити реализовано програмом „Визија Ћуприје 2020-2030“. Визија је, нагласио је Нинослав Ерић, скуп реалних пројеката који ће Ћуприји донети много новога, а опет задржати њену посебност. Између осталог, Ћуприја ће добити и три нова центра: нови здравствени центар, атлетски центар и центар за младе таленте.

У свом обраћању председник Општине Ћуприја Јовица Антић је, уз честитке грађанима, нагласио да је протекла година и поред изазова који су дошли са ковид епидемијом, за Ћуприју била успешна. Започета је изградња фабрике СМП аутомотив, а завршена изградња атлетског стадиона, урађена је енергетска санација ОШ „Вук Караџић“ и завршена изградња подручног одељења у Батинцу. За наредне дане Антић је најавио почетак реконструкције некадашње Модне куће, која ће после деценија пропадања бити претворена у репрезентативни градски објекат.

Свечано скупштинско заседање посвећено Дану општине је традиционално прилика да се заслужним институцијама и појединцима уруче признања. Ове године најзначајније градско признање – „кључеве града“ – Нинослав Ерић уручио је  Данилу Цицмилу, саветнику председника Републике Србије за инвестиције, за допринос у промоцији Ћуприје. Добитници захвалница су Вељко Влаховић, дугогодишњи новинар, организација СВИС ПРО за хуманитарни рад, Дом Здравља Ћуприја, Ковид амбулканта Дома здравља и Општа болница Ћуприја за допринос у борби против КОВИД-а, стрелци радарске станице Бешњаја у општини Ћуприја и Славољуб Јовановић-Зонац за дугогодишњи педагошки рад.

Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја, посебно је наградио ученике генерација ћупријских основних и средњих школа. Признања су добили Марија Јанковић – Школа за музичке таленте, Ива Миљанчевић – ОШ „Ђура Јакшић“, Маша Савић – ОШ“13 Октобар“, Ива Дејковић – ОШ“Вук Караџић“, Јана Антић – ШОМО „Душан Сковран“, Никола Илић – Техничка школа, Анђела Ђорђевић – Медицинска школа и МинаЋојановић – Гимназија.

У име награђених захвалио се Данило Цицмил, нагласивши да је њему лично високо признање додатан подстрек да и даље буде посвећен афирмацији једног града који има велики потенцијал.

У уметничком делу обележавања Дана општине учествовали су вокални ансамбл Возглас, КУД „Крушарска младост“ и оркестар ШОМО „Душан Сковран“.