Energetska sanacija stambenih zgrada mogla bi da bude završena za tri godine

Konkurs Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova zatvoren je u petak, 21. maja. Poziv na konkurs odnosio se isključivo na jedinice lokalne samouprave, pa će tako svaka opština koja je konkurisala za ovu namenu moći da dobije određena sredstva.

Imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz resornog ministarstva, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća nego što su sada, što korespondira i sa rečima predsednika Opštine Ćuprija Jovice Antića.

„Sigurno je da ove godine nećemo moći svim građanima da izađemo u susret u pogledu zamene stolarije, ložišta ili kod izolacije stambenih objekata. Mi ćemo svakako da obezbedimo naš deo sredstava ali ne bih želeo da dovedemo u zabludu građane kako će želje i potrebe svih da budu zadovoljene, i to još ove godine“, istakao je predsednik Antić.

I sama ministarka Zorana Mihajlović nedavno je izjavila kako veruje da „u naredne tri godine taj posao može da se završi“, procenjujući da će, posle završene sveobuhvatne energetske sanacije stambenih zgrada, računi za građane da budu za 15 do 20 odsto niži nego danas.