Izlaže se, nastavlja se izlaganje na uvid deo jedinstvenog biračkog spiska za područje opštine Ćuprija

Republika Srbija
Opština Ćuprija
Opštinska uprava
13. Oktobra br.7
Broj:208-10/2020-01-2
Datum: 11.05.2020. godine

Na osnovu člana 14 , čl. 15 i čl.21. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“ broj 104-2009 i 99/2011), tačke 9. i 10.Uputstva za sprovođenje Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“,br.15/2012 i 88/18) , Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike i Odluke o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji ( „Službeni glasnik RS“ broj 19/2020 od 04.marta 2020 ), Odluke o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike i Odluke o izmeni odluke o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji ( „Sl.glasnik RS“ broj 68/2020 od 10.maja 2020. ), koji će se održati dana 21. juna 2020. godine, Opštinska uprava opštine Ćuprija

IZLAŽE SE, NASTAVLJA SE IZLAGANJE NA UVID
DEO JEDINSTVENOG BIRAČKOG SPISKA ZA PODRUČJE
OPŠTINE ĆUPRIJA

Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju opštine Ćuprija, izložen je u sedištu Opštinske uprave opštine Ćuprija, ul. 13.Oktobra br. 7, kancelarija broj 14.
Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.
Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji opštine Ćuprija mogu podneti opštinskoj upravi u vremenu od 07 časova i 30 minuta do 15 časova i 30 minuta svakog radnog dana, i u neradne dane od 9 do 14 časova, a naj kasnije do dana zaključenja biračkog spiska 05.juna 2020.godine, u 24 časa.
Od zaključenja biračkog spiska. pa sve do 72 časa pre izbora. odnosno od 06. do 17. juna 2020.godine do 24 časa, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donosi rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku.
Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju građani. Uz zahtev se prilažu ovlašćenja i potrebni dokazi.
Građani mogu od raspisivanja izbora do najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska , odnosno do 30. maja 2020. godine podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na prestojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji opštine Ćuprija. Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica. Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka.
Posebno se pozivaju maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije na dan izbora
( uključujući i interno raseljena lica ), da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak u cilju provere ličnih podataka.
U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške opštinske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

NAČELNIK OPŠTINSKE UPRAVE
Milica Cvetković , dipl.pravnik