Инвестиционо мапирање: Делегација Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта у посети Ћуприји

„Ми смо на овом пројекту стекли нека нова знања, нека нова искуства и упознали смо неке нове људе, тако да верујем да ћемо од пројекта имати много користи. Стварање информационог система, односно базе која садржи економски потенцијал локалних самоуправа и индустријских зона у јединицама локалних самоуправа, представља не само нашу жељу већ и законску обавезу, коју смо на овај начин испунили“, истакао је данас Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, на конференцији за новинаре која је одржана поводом посете Ћуприји делегације Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта.

Како је окупљеним новинарима рекао Бени Андерсен, експерт Одељења за маркетинг Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта, задовољство је што „успостављамо модел регистра инвестиционих мапа, како бисмо имали дугорочну и одрживу сарадњу између РГЗ, Општине Ћуприја и осталих јединица локалне самоуправе“, и додао:

„Један од разлога ове посете је да вам пружимо помоћ да промовишете општину и да вам помогнемо да привучете стране инвеститоре, како би они овде успоставили своја пословања, и да би се поједноставио поступак куповине непокретности у вашој општини. Ипак, наш главни разлог доласка је да добијемо повратне информације о овом пројекту који траје већ две и по године“, истакао је Андерсен.

Регистар који је успостављен овим пројектом је лак за коришћење, сагласни су учесници овог јединственог мапирања у Србији. Једноставан је и код ажурирања података – лако могу да се уносе нове локације – и инвестиционо мапирање је нешто што је транспарентно и према становништву и према инвеститорима .

Подсетимо, директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић и тадашњи председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић, потписали су у Врднику септембра 2019. године Споразум о сарадњи, који за циљ има пружање подршке Заводу при успостављању Националног регистра инвестиционих мапа (НРИМ), јачање капацитета изабраних једанаест пилот јединица локалних самоуправа и подстицање економског развоја.

Додајмо да су Републички геодетски завод и Шведска управа за картографију, катастар и упис земљишта (Lantmäteriet) носиоци пројекта “Унапређење пословне климе у Србији“, кроз који се успоставља  НРИМ, као и да је пројекат финансиран од Међународне развојне агенције Шведске (SIDA) са више од два милиона евра.