Investiciono mapiranje: Delegacija Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis zemljišta u poseti Ćupriji

„Mi smo na ovom projektu stekli neka nova znanja, neka nova iskustva i upoznali smo neke nove ljude, tako da verujem da ćemo od projekta imati mnogo koristi. Stvaranje informacionog sistema, odnosno baze koja sadrži ekonomski potencijal lokalnih samouprava i industrijskih zona u jedinicama lokalnih samouprava, predstavlja ne samo našu želju već i zakonsku obavezu, koju smo na ovaj način ispunili“, istakao je danas Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija, na konferenciji za novinare koja je održana povodom posete Ćupriji delegacije Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis zemljišta.

Kako je okupljenim novinarima rekao Beni Andersen, ekspert Odeljenja za marketing Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis zemljišta, zadovoljstvo je što „uspostavljamo model registra investicionih mapa, kako bismo imali dugoročnu i održivu saradnju između RGZ, Opštine Ćuprija i ostalih jedinica lokalne samouprave“, i dodao:

„Jedan od razloga ove posete je da vam pružimo pomoć da promovišete opštinu i da vam pomognemo da privučete strane investitore, kako bi oni ovde uspostavili svoja poslovanja, i da bi se pojednostavio postupak kupovine nepokretnosti u vašoj opštini. Ipak, naš glavni razlog dolaska je da dobijemo povratne informacije o ovom projektu koji traje već dve i po godine“, istakao je Andersen.

Registar koji je uspostavljen ovim projektom je lak za korišćenje, saglasni su učesnici ovog jedinstvenog mapiranja u Srbiji. Jednostavan je i kod ažuriranja podataka – lako mogu da se unose nove lokacije – i investiciono mapiranje je nešto što je transparentno i prema stanovništvu i prema investitorima .

Podsetimo, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i tadašnji predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić, potpisali su u Vrdniku septembra 2019. godine Sporazum o saradnji, koji za cilj ima pružanje podrške Zavodu pri uspostavljanju Nacionalnog registra investicionih mapa (NRIM), jačanje kapaciteta izabranih jedanaest pilot jedinica lokalnih samouprava i podsticanje ekonomskog razvoja.

Dodajmo da su Republički geodetski zavod i Švedska uprava za kartografiju, katastar i upis zemljišta (Lantmäteriet) nosioci projekta “Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, kroz koji se uspostavlja  NRIM, kao i da je projekat finansiran od Međunarodne razvojne agencije Švedske (SIDA) sa više od dva miliona evra.