Одржана 15. редовна седница Скупштине општине Ћуприја

 

Скупштинско заседање отворио је предлог одлуке о завршном рачуну за 2021 годину. Законска је обавеза да се одборници скупштине изјашњавају о пословању општине у претходној фискалној години. У обимном материјалу који се нашао пред одборницима детаљно су образложени свих приходи и расходи уз генералну оцену да је и поред тешкоћа изазваних епидемијом Ковид-а пословање општине било успешно и да је највећи број планираних инвестиција реализован.

Општина Ћуприја ће у Националној асоцијацији канцеларија за младе, у којој се већ налази 56 локалних самоуправа,  имати свог легитимног представника, резиме је одлуке  Скупштине општине  о приступању овој асоцијацији. Након тога, на предлог Општинског већа донета је одлука да се изврши ревизија  Локалног акционог плана за унапређење положаја расељених , избеглих лица и повратника, а разлог је недавно потписани споразум Комесаријата за избеглице и немачке хуманитарне организације (ГИЗ) којим се у већ усвојене планове укључују нове категорије лица.

Централна тачка дневног реда 15. скупштинске седнице тицала се измена Плана генералне регулације градског насеља, како би се отклонили неки урбанистички и саобраћајни проблеми који се развојем и ширењем града неминовно јављају. Урбанистичка решења урадила је архитектонска кућа „БГ АРХ Д.О.О“ из Београда, Општинско веће предложене измене подржало, а Скупштина општине одлуком коначно и прихватила.

Још један акциони план  који су одборници подржали нашао се на скупштинском заседању. Тицао се побољшања положаја Рома за период до 2025 године. Лајт мотив овог плана је шире и интезивније укључивање Рома у све структуре друштва.

Правилник о Систематизацији послова у Центру за социјални рад у Ћуприји добио је подршку одборника, као и захтеви ЈКП „Равно 2014“ и СРЦ“Ада“ за корекцијом цена услуга. Седницу је закључио прихваћени извештај о раду СРЦ“Ада“ у претходној години.