Održana 15. redovna sednica Skupštine opštine Ćuprija

 

Skupštinsko zasedanje otvorio je predlog odluke o završnom računu za 2021 godinu. Zakonska je obaveza da se odbornici skupštine izjašnjavaju o poslovanju opštine u prethodnoj fiskalnoj godini. U obimnom materijalu koji se našao pred odbornicima detaljno su obrazloženi svih prihodi i rashodi uz generalnu ocenu da je i pored teškoća izazvanih epidemijom Kovid-a poslovanje opštine bilo uspešno i da je najveći broj planiranih investicija realizovan.

Opština Ćuprija će u Nacionalnoj asocijaciji kancelarija za mlade, u kojoj se već nalazi 56 lokalnih samouprava,  imati svog legitimnog predstavnika, rezime je odluke  Skupštine opštine  o pristupanju ovoj asocijaciji. Nakon toga, na predlog Opštinskog veća doneta je odluka da se izvrši revizija  Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja raseljenih , izbeglih lica i povratnika, a razlog je nedavno potpisani sporazum Komesarijata za izbeglice i nemačke humanitarne organizacije (GIZ) kojim se u već usvojene planove uključuju nove kategorije lica.

Centralna tačka dnevnog reda 15. skupštinske sednice ticala se izmena Plana generalne regulacije gradskog naselja, kako bi se otklonili neki urbanistički i saobraćajni problemi koji se razvojem i širenjem grada neminovno javljaju. Urbanistička rešenja uradila je arhitektonska kuća „BG ARH D.O.O“ iz Beograda, Opštinsko veće predložene izmene podržalo, a Skupština opštine odlukom konačno i prihvatila.

Još jedan akcioni plan  koji su odbornici podržali našao se na skupštinskom zasedanju. Ticao se poboljšanja položaja Roma za period do 2025 godine. Lajt motiv ovog plana je šire i intezivnije uključivanje Roma u sve strukture društva.

Pravilnik o Sistematizaciji poslova u Centru za socijalni rad u Ćupriji dobio je podršku odbornika, kao i zahtevi JKP „Ravno 2014“ i SRC“Ada“ za korekcijom cena usluga. Sednicu je zaključio prihvaćeni izveštaj o radu SRC“Ada“ u prethodnoj godini.