Održana 72. sednica Opštinskog veća

 

Sednicu je otvorio predlog odluke o simbolima opštine.Odluka utvrđuje da su simboli opštine grb i zastava i da njihova sadržina treba da određuje istorijske  i druge relevantne činjenice vezane za opštinu Ćuprija. Konkurs za izradu simbola raspisaće stručna komisija koja će definisati i opšte uslove, a autor izabranog rešenja biće nagrađen sa sto hiljada dinara.

Potraživanja  opštine Ćuprija prema holding kompaniji „Industrija kablova Jagodina“  sa martom 2019 godine iznose nešto više od 12 miliona dinara. Kako je potraživanja zbog privatizacije kompanije nemoguće naplatiti zakon predviđa, a Opštinsko veće je tu zakonsku mogućnost iskoristilo da se potraživanje konvertuje u kapital holdinga.

Program i plan energetske efikasnosti za period 2022-2024 usvojen je kao zakonska obaveza, jer“ Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije“ utvrđuje da su lokalne samouprave obavezne da donose trogodišnje programske dokumente i redovne godišnje planove. Ovu obavezu utvrdio je republički energetski inspektor na vanrednoj inspekcijskoj kontroli  početkom godine. Na ovu, nadovezala se i odluka o izboru krajnjih korisnika kojima su dodeljena bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela. Ovu subvenciju za 2022 godinu dobili su:

Rajić Bane-Virine bb,  Milanović Nenad-Ćuprija, Cara Lazara 55,  Ristić Slobodan- Ćuprija, Stanoja Tomića 16,  Martinović Slavoljub-Ćuprija, Lole Ribara 21,  Nikolić Milorad-Isakovo,  Ranđelović Zoran- Ćuprija, Šumadijska 7,  Todosijević Jugoslav – Ćuprija Dr. Voje Subotića 32 ,  Rakić Igor – Ćuprija, Boška Đuričića 12,  Živković Milivoje – Virine bb,  Banković Nikola – Ćuprija, Ivana Milutinovića 37, Živković Dane- Virine bb,  Dinić Sima- Batinac bb,  Radisavljević Željko- Senje, Ravanička 83

Opštinsko veće je podržalo predlog i raspisalo javni konkurs za sufinansiranje programa udruženja. Sredstva u iznosu od 2, 1 milion dinara, koja u prethodnom kunkursu nisu iskorišćena, namenjena su prvenstveno  udruženjima registrovanim na teritoriji opštine, ali i regionalnim i republičkim udruženjima čije se aktivnosti realizuju na teritoriji opštine.

Dnevni red sednice zaključili  su zahtev Sportskog saveza opštine za preraspodelom sredstava odobrenih za program „školski i predškolski sport“ i aneks Ugovora u javnom prevozu. Aneks predviđa usklađivanje koncesione naknade, a razlog je prvenstveno poskupljenje cene energenata. Sednicu je zatvorila, jednoglasno prihvaćena, inicijativa predsednika opštine Ćuprija da ove školske godine lokalna samouprava finansira nabavku udžbenika za učenike prvog razreda. Stručne službe opštine zadužene su da u što kraćem roku pripreme akte kako bi do početka školske godine svi đaci prvaci dobili besplatne udžbenike.